Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Na Zlatých pieskoch pribudne druhá dráha na vodné lyžovanie

Areál vodných športov na bratislavskom jazere Zlaté piesky
Areál vodných športov na bratislavskom jazere Zlaté piesky (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vodné lyžovanie a wakeboarding na bratislavských Zlatých pieskoch bude môcť využiť viac návštevníkov. Vodnolyžiarsky vlek, ktorý je tam v prevádzke desať rokov, už totiž kapacitne nestačí záujmu športovcov a pribudnúť má preto nový, druhý okruh. Kapacita by sa tak mala rozšíriť o 80 percent.

"Časť našich zákazníkov odchádza do Brna, Győru, Viedne či ďalších miest kvôli tomu, že ich kapacita nie je natoľko vyťažená, ako tá bratislavská. Počas troch mesiacov - júna, júla a augusta nie sme ani zďaleka schopní pokryť záujem, ktorý tu je," vysvetľuje Richard Kolozsi zo spoločnosti Cable, s. r. o., ktorá vodnolyžiarsky vlek na Zlatých pieskoch prevádzkuje. Vodnú plochu aj pozemok však má v prenájme od mestskej organizácie STaRZ, požiadala ju preto o rozšírenie.

Bratislavskí poslanci spoločnosti minulý týždeň schválili rozšírenie nájmu o 64.000 štvorcových metrov, ktoré sú vodnou plochou. Firma chcela od mesta tiež predĺžiť nájomnú zmluvu, tá dnešná jej platí do konca roka 2019. Poslanci však odmietli predĺženie o desať aj o päť rokov. Druhá možnosť neprešla len o jeden hlas. "Toho hlasu je škoda, možno treba niektoré veci dovysvetliť a vrátiť sa k tomu znova," reagoval po hlasovaní poslancov primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Za rozšírenie nájmu mesto získa ročne namiesto vyše 8000 eur, ktoré dosiaľ firma platila za vodnú plochu a pozemok, sumu viac než 13.000 eur. Zmluva platí od júla.

Dnešný vlek sa nachádza v severovýchodnom rohu jazera. Firma chce jeho dráhu upraviť a vo voľnom priestore má pribudnúť ešte jeden okruh. "Západný breh tejto časti jazera je strmý a krátky, z tohto dôvodu nie je vôbec využívaný na prístup k vode. Východný breh je neupravený, zle prístupný a nenachádza sa na ňom žiadna oficiálna pláž," argumentuje Kolozsi s tým, že časť vodnej plochy južne od aktuálnej dráhy vleku predstavuje veľkú otvorenú vodnú plochu s veľmi zlou dostupnosťou kvôli čomu je využívaná iba minimálne. Tam sa má vlek rozšíriť.

Od severnej pláže, ktorá je podľa Kolozsiho jediná oficiálna, chcú zase vlek viac odsunúť, aby bola dráhou menej obmedzovaná. Pre plavcov chce firma vytvoriť ohradenú plaveckú dráhu medzi oboma dráhami vlekov. "V budúcnosti je tiež navrhované vybudovanie otvoreného bazéna na jazere," dodal Kolozsi.

Firma odhaduje, že práce, kedy musia osadiť ďalšie nosné stĺpy vleku do dna jazera a zabezpečiť ich betónovými kotvami či natiahnuť obežné lano, by mohli trvať asi dva mesiace. Predpokladané náklady sú vo výške 350.000 eur.

Kapacita vleku je dnes asi 360 jázd za hodinu, teda 4350 jázd za deň. Kolozsi vysvetľuje, že od júna do augusta je taký záujem, že ľudia musia nezriedka čakať aj vyše 20 minút. Jazdí sa po dráhe dlhej 800 metrov, pričom štandardná rýchlosť je 30 kilometrov za hodinu. Areál je v prevádzke od apríla do októbra a firma Cable tam má v rámci prevádzky tiež bufet, požičovňu vodno-lyžiarskych potrieb a sociálne zariadenia pre verejnosť. Okrem Bratislavy majú vodnolyžiarsky vlek aj Košice či Piešťany.

Tento projekt je súčasťou revitalizácie celého areálu, ktorú Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) hlavného mesta začala realizovať v roku 2013.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu