Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Jeden z najrušnejších mostov v Košiciach má narušenú statiku!

Jeden z najrušnejších mostov v Košiciach má narušenú statiku! Zobraziť galériu (3)
Jeden z najrušnejších mostov v Košiciach má narušenú statiku! (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Hrozí zrútenie ? Jeden z najfrekventovanejších dopravných a železničných mostov v Košiciach – na Hlinkovej ulici je vážne poškodený ! Kvôli hroziacim problémom, zasadal mestský krízový štáb. Definitívny statický posudok, ktorý bol doručený v piatok potvrdil narušenie statiky mosta a odporučil urýchlené riešenie situácie, ktorá ohrozuje automobilovú aj železničnú dopravu.

Na moste sú prasknuté nosníky, odpadávajú skorodované výstuže, a miestami je pokles mosta až o 15 cm.  Denne cez tento most prejde tisíce osobných a nákladných áut. Dočasné riešenia vo forme lešenia a podoprenia nosníkov oceľovou podpornou konštrukciou už boli realizované. V záujme zachovania bezpečnosti boli po predbežnom statickom posudku prijaté obmedzenia v doprave, na základe ktorých bola znížená rýchlosť v danom úseku na 30km/hod. Po vypracovaní statického posudku mosta vedúceho ponad železničnú trať, statici skonštatovali, že pri nečinnosti by mohlo dôjsť k ohrozeniu života, zdravia a majetku,“ informovala nás hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínova.

Deformácia prvých dvoch krajných nosníkov si aj naďalej vyžaduje obmedzenie dopravy, pri ktorom platí zníženie rýchlosti. Krízový štáb sa uzniesol na potrebe urýchleného riešenia situácie a prerozdelil jednotlivým útvarom úlohy súvisiace s vypracovaním podrobnej projektovej dokumentácie, vykonávanie denného monitoringu, ako aj zabezpečenie plánu opráv viac ako 40 rokov starého mosta. „Tento cestný úsek je dôležitou dopravnou tepnou mesta. Využíva ho množstvo vodičov, preto si so všetkou vážnosťou uvedomujeme nebezpečenstvo, ktoré zo súčasnej situácie vyplýva. Robíme všetko preto, aby sme v čo najkratšom čase zabezpečili bezproblémové fungovanie mosta,“ skonštatoval primátor Richard Raši.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu