Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Socha od svetoznámeho umelca máta Košičanov: Je postavená správne?

Údajne otočená socha v Košiciach Zobraziť galériu (3)
Údajne otočená socha v Košiciach (Zdroj: kosice.estranky.sk)

KOŠICE – Je socha od svetoznámeho argentínskeho sochára, rodáka z Košíc – Gyulu Kosice (89) pred Kunsthalle postavená naopak, alebo správne? Tak i takéto veci trápia všímavých Košičanov. Pravdou je, že pri abstraktných dielach je občas ťažko určiť prednú a zadnú časť, a tak sa treba spoľahnúť na autorovu víziu a jeho predstavu, ako má byť socha osadená.

Samotný autor pri odhaľovaní soch, kvôli svojmu veku chýbal a i sochu zhotovovali podľa dokumentácie umelci z firmy Kressling. Košický kunsthistorik Gabriel Kládek jej osadenie však ihneď spochybnil a do médií sa vyjadril, že socha je otočená naopak. „Tá socha je otočená naopak, na sto percent! Je chrbtom dopredu a zodpovední o tom ani netušia. Diletantizmus nemá hraníc,“ vyjadril sa pre Korzár.

Kde je pravda, sa nakoniec rozhodol vypátrať známy propagátor Košíc, sprievodca a spisovateľ Milan Kolcun a písomne oslovil samotného autora Gyulu Kosice. „Čudujem sa, že nenapadlo osloviť umelca aj ostatných a tak by sme sa vyhli takýmto omylom. Poslal som mu fotky a dostal odpoveď, z ktorej je jasné, že socha je postavená správne.“

A tu je preložený e-mail od G. Kosice:

Vaz. M. Kolcun

Tešim sa zo svojho diela, páči sa mi, ako vyzerá. Bude nutné ešte umiestniť tabuľku, ktorá poukáže na moje autorstvo, napr. NA POČESŤ MESTU KOŠICE - GYULA KOSICE – 2013. Čo sa týka smerovania sochy, postavená je správne. Socha má byť pripevnená k podstavcu kvôli bezpečnosti.

Srdečne
Gyula Kosice

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu