Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rana spravodlivosti: Terorista Lamber Chán, ktorý zabil nášho vojaka, utiekol z väzenia!

Daniela Kavuliaka zastrelil afganský terorista
Daniela Kavuliaka zastrelil afganský terorista (Zdroj: Ozbrojené sily SR)

KÁBUL - Afganec, ktorý minulý týždeň zastrelil slovenského vojaka Daniela Kavuliaka (†35) a ďalších šesť zranil, ušiel z väzenia. K úteku mu pomohol afganský komplic, uviedla dnes miestna armáda, ktorú citovala agentúra AFP.

Na slobodu útočníkovi pomohol jeho komplic, ktorý ho strážil v cele, a ktorý mal byť tiež vojakom afganskej armády. Ten predstieral zdravotné problémy a za zatiaľ nevyjasnených okolností obaja utiekli. Zadržiavaný vojak ušiel v nedeľu, oznámil generál Zahír Azímí.

K útoku došlo v provincii Kandahár 9. júla, keď počas cvičenia síl NATO začal do vojakov páliť príslušník afganskej armády. Zabil jedného slovenského vojaka a ďalších šesť príslušníkov slovenskej jednotky bolo zranených, z toho dvaja ťažko.

Strelec bol krátko po incidente zadržaný. Armáda uviedla, že bol jej príslušníkom päť rokov a začala vyšetrovanie, ako sa do jej radov mohol dostať stúpenec radikálneho hnutia Taliban, ktoré  dnes vo vyhlásení potvrdilo, že vojak bol jeho členom.

"Táto správa nás neteší. Veríme, že bude čoskoro zadržaný a vydaný do rúk spravodlivosti. Očakávame tiež, že celá záležitosť ohľadne úteku väzneného vojaka bude dôkladne vyšetrená," reagovala na správy Martina Balleková, hovorkyňa slovenského ministerstva obrany.

New York Times o podrobnostiach úteku

Väznený vojak Lamber Chán ušiel spolu so svojim väzenským dozorcom z afganskej základne Kandahár. Afganský generál Abdul Hamíd uviedol, že väzenský dozorca vyplnil pre Chána žiadanku do nemocnice, vďaka čomu mohli spolu opustiť väzenie. Potom mu dozorca sňal putá a obaja muži utiekli spolu.

„Bol to dôveryhodný človek, nevieme, čo ho motivovalo k tomu, aby vyslobodil páchateľa a ušiel s ním,“ povdal. Hamíd podľa New York Times. Podľa amerických novín hnutie Taliban potvrdilo, že Chán pre nich slúžil päť rokov a že s ním boli v kontakte pred i po atentáte na slovenských vojakov.

K útoku na našich vojakov sa hnutie Taliban oficiálne prihlásilo. Chán údajne povedal, že namieril zbraň na spojencov, pretože bol frustrovaný z opakovaných útokov na jeho rodnú dedinu v provincií Nangarhar.

Niektoré zdroje páchateľa útoku identifikovali menom Isanulláh. Obaja Afganci ušli zo základne Kandahár na nákladnom aute - nič netušiaci vodič ich odviezol až k bráne základne, odkiaľ pokojne odišli. Píše o tom stránka Al Arabíja. Počas vyšetrovania smrti slovenského čatára Daniela Kavuliaka sa zistilo, že Lamber Chán, alias Isanulláh, mal vo svojom telefóne piesne oslavujúce Taliban a samovraždené útoky.

V minulom roku bolo vyše 60 vojakov síl NATO v Afganistane zabitých mužmi, ktorí nosili afganskú uniformu, čo je jav, ktorý spôsobuje značné problémy vedenia koaličných síl. Narastajúci počet podobných prípadov navyše nevyhnutne vyvolal ovzdušie nedôvery medzi zahraničnými vojakmi a ich afganskými spojencami.

NATO pripisuje značnú časť týchto útokov na ťarchu "nedorozumenia v dôsledku odlišných kultúr". Avšak pripúšťa, že zhruba štvrtinu z nich vykonali stúpenci Talibanu infiltrovaní do bezpečnostných síl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu