Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Preteky o kapra

Kapra do bazéna pustil Ľubomír Papp. Zobraziť galériu (3)
Kapra do bazéna pustil Ľubomír Papp.

KOŠICE - Vianočného kapra si museli chytiť vlastnými rukami!

Najšikovnejší plavci zo Základnej školy na Trebišovskej ulici v Košiciach aj tento rok naháňali ryby v bazéne. Tí najšikovnejší obohatia štedrovečerný stôl vlastným úlovkom.

Košickí školáci takto chytajú ryby už niekoľko rokov vždy pred vypustením bazéna. Je to bodka za starým kalendárnym rokom i odmena za množstvo tréningov a drilu. „Robíme to už pätnásť rokov, vždy po vianočných plaveckých pretekoch,“ prezradil tréner Ján Bič.

Súťažili zvlášť chlapci a dievčatá. Kapra ponoril do vody Ľubomír Papp. Potom nasledoval hromadný skok do vody. Kapor pred plavcami unikal, no onedlho ho už v rukách držal jeho nový majiteľ.

„Veľmi sa mi šmýkal, ale plával horšie ako ja,“ pochválil sa Vladko Balco (9). Podobne to bolo aj pri dievčatách, ktoré sa však živej ryby aj trochu báli. „Bol lenivejší, a tak nebol problém ho chytiť,“ povedala Martinka Sabolová (10). Obe deti sa zhodli, že prípravu vianočnej pochúťky budú mať na starosti ich rodičia.



Perín: Idú na dračku!

PERÍN - Vianočné kapry idú na dračku! Nielen v centre Košíc, ale aj na neďalekom rybníku v Períne. Žiaľ, je to jediný termín v roku, keď Slováci vo veľkom holdujú šupináčom. Cez rok je totiž záujem o ryby minimálny.

„Ľudia kapra odmietajú jesť pre kosti. A pritom vykostenie zaberie iba pár minút. Od chrbtovej plutvy začíname rezať, nožom ideme po chrbtovej kosti a čepeľ ťaháme po kostiach. Oddelíme mäsko od kostry. Filetu zbavíme drobných kostí jemnými zárezmi nožom až po kožu", opisuje porybný Matej Grentzer, ktorý naučil vykosťovať nejedného návštevníka rybníka. František Vilinský (60) z Komároviec chodí na rybník už niekoľko rokov. „Už som si odniesol i niekoľko receptov, ako pripraviť kapra.“

Plnený kapor
Podľa M. Grentzera je viac ako 30 spôsobov, ako si upraviť kapra. Jeden, vhodný aj na vianočný stôl k zemiakovému šalátu, prezradil: „Vykostenú filetu rozdelíme na dve polovice. Osolíme a potrieme cesnakovou zmesou z oboch strán. Potom položíme časť filety kožou von a na vnútornú stranu dáme plátok šunky. Postrúhame naň syr a preložíme. Zvitok prepichneme tvrdou chrbtovou kosťou, obalíme v klasickom trojobale a vypražíme,“ upresňuje porybný Matej. Takto pripravený kapor je chutný a hlavne bez kostí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu