Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poslanci majú parlamentné prázdniny: Za dva mesiace vegetu 6 600 eur!

Parlament bude počas leta prázdny.
Parlament bude počas leta prázdny.

BRATISLAVA - Po tom ako poslanci vládnej väčšiny odmietli rokovať o zvyšujúcom sa štátnom dlhu, sa naši zákonodarcovia môžu baliť na dovolenky. Poslancov čakajú dva mesiace bez parlamentného rokovania. Záleží len na nich, či leto vyplnia prácou, alebo si budú iba užívať slnko, seno a jahody. Viacerí pripustili, že počas leta si nájdu čas aj na "bokovky".

Okrem škôl a divadiel si dvojmesačné letné prázdniny užijú aj poslanci parlamentu. Záleží iba na nich, či sa budú venovať aj práci, alebo či si z leta urobia dvojmesačné leháro za poslanecký plat. Ten aj so všetkými náležitosťami dosahuje zhruba 3346 eur. Pre cezpoľného poslanca, alebo poslanca s funkciou vo výbore, môže byť ešte vyšší. "Teoreticky by sa dalo rokovať aj cez prázdniny, nič tomu nebráni. Už sa to niekoľkokrát dialo. Ale politika je vec verejná a verejnosť ju cez leto sleduje pomenej," tvrdí Ľudovít Kaník, poslanec za SDKÚ. Podľa neho parlamentné prázdniny jestvujú aj v iných krajinách. Kaník tvrdí, že jeho leto bude veľmi pracovné, ale pripustil, že plánované stretnutia s občanmi Banskobystrického kraja súvisia najmä s nadchádzajúcimi voľbami županov. "Okrem župných volieb mám rozrobenú celú sériu zákonov, ktoré chcem podať do parlamentu," dodáva Kaník.

Podľa jeho straníckeho kolegu Ivana Štefanca je existencia parlamentných prázdnin v rukách predsedu parlamentu. "Ak zvolá schôdzu na letné mesiace, je povinnosťou poslanca prísť. Ja by som s rokovaním v lete nemal problém. Robili sme to aj v minulosti," hovorí Štefanec.

Parlament sa pritom v utorok odmietol zaoberať výškou štátneho dlhu, čo chcela opozícia. Štefanec avizoval, že diskusiu o dlhu chcú otvoriť aj v septembri, teda na najbližšej parlamentnej schôdzi.

 Počas leta má parlament naplánované iba zasadnutie výborov, v dva augustové dni. Viacerým poslancom sme sa už po schôdzi nemohli dovolať. Tí, ktorých sme kontaktovali, však tvrdia, že rozhodne vegetovať nebudú. Jana Vaľová zo Smeru vyhlásila, že leto má nabité, no časť z jej pracovnej náplne jej zaberajú povinnosti primátorky Humenného. "Pracujem na zmene zákona o obecnom zriadení, kvôli tomu mám na pláne rokovania so starostami a kontrolórmi," popisuje Vaľová svoje plány na leto. Okrem toho si plánuje posvietiť na rozdiely v dôchodkoch pre rôzne kategórie dôchodcov.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu