Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prelomový precedens: Pod Krásnou Hôrkou zbúrajú dom na Kotlebovom pozemku!

Darvaš býva s rodinou v dome už 17 rokov Zobraziť galériu (2)
Darvaš býva s rodinou v dome už 17 rokov (Zdroj: FB)

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE - Koniec nelegálnym chatrčiam? Rodinnému domu, ktorý sa stal predmetom sporu medzi jeho majiteľom Štefanom Darvašom a spolumajiteľom pozemku, na ktorom stojí, Mariánom Kotlebom, odzvonilo. Dom v osade pod Krásnou Hôrkou sa dodatočne nepodarilo legalizovať a tak ho obec nariadila zbúrať. Toto rozhodnutie sa môže stať precedentným nielen pre ďalšie čierne stavby v osade, ale aj pre nelegálne chatrče v osadách po celom Slovensku.

Darvaš sa chce voči rozhodnutiu obce odvolať a súdiť, pomoc mu sľúbili právnici Európskeho centra pre práva Rómov z Budapešti. "Napadnem rozhodnutie. Nedopustím, aby to zbúrali," povedal Darvaš.  Rómsky vajda Ľudovít Gunár sa obáva že keď začnú búrať jednu stavbu, zbúrajú v osade ďalších 50 domov. Starosta Krásnohorského Podhradia Peter Bollo sa eskalácie napätia neobáva, podľa jeho slov sú v Krásnohorskom Podhradí "sofistikovaní cigáni".

Rodina Darvašových, ktorá v spomínanom dome na Kotlebovom pozemku býva zhruba 17 rokov, požiadala úrady o dodatočnú legalizáciu stavby. Obec podľa rozhodnutia ich žiadosť však zamietla a nariadila dom do jedného roka zbúrať. "Vzhľadom k tomu, že žiadatelia v stanovenej lehote nepredložili (požadované) doklady, stavebný úrad konanie o dodatočnom povolení zastavil," uviedla obec v rozhodnutí, ktoré vydala začiatkom tohto týždňa.

Kotleba do osady už niekoľkokrát zavítal aj s bagrom.
Zobraziť galériu (2)
Kotleba do osady už niekoľkokrát zavítal aj s bagrom.  (Zdroj: Facebook)

Pri dodatočnom povoľovaní stavieb musia žiadatelia predložiť napríklad projektovú dokumentáciu a tiež preukázať vlastnícke alebo iné právo k pozemku, na ktorom stavba stojí. Ak tak neurobia, stavebný úrad zo zákona nariadi odstránenie stavby, čo sa stalo aj v tomto prípade.

Prípad bude dôležitý aj pre ďalšie podobné stavby na celom území Slovenska. V krajine máme asi 700 osád, kde žijú ľudia často v nevyhovujúcich podmienkach. Nespočetné množstvo chatrčí vyrástlo bez príslušných povolení a na cudzích pozemkoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu