Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Maďarič bude trestať porušovanie zákona o slovenčine

Marek Maďarič
Marek Maďarič

BRATISLAVA - Minister kultúry Marek Maďarič dnes potvrdil, že uvažuje o zavedení sankcií za prehrešky voči zákonu o štátnom jazyku.

Novinárom to povedal po rokovaní vlády, ktorej predložil analýzu o používaní slovenčiny. Opatrenia na zlepšenie situácie vypracuje ministerstvo kultúry do konca januára, zatiaľ konkrétnu predstavu nemá.

"Považujem za nesprávne, ak sa občan Slovenskej republiky nemôže dočítať informáciu vo svojom jazyku," povedal minister. "Ak je niekde tabuľa len v maďarskom jazyku a chceme vymáhať nápravu, musíme ju vymáhať formou pokuty," dodal. Od roku 1999 totiž zákon nápravu týchto problémov nezaručuje.

Opätovné zavedenie finančných sankcií, ktoré sa uplatňovali do roku 1999, by musela schváliť vláda a následne aj parlament. Či im ministerstvo novelu zákona predloží, ešte jasné nie je.

Na otázku, či by s trestom za porušovanie zákona o štátnom jazyku súhlasili koaliční partneri, Maďarič povedal, že je to zakotvené v programovom vyhlásení vlády. "Je tam veta, že vláda bude dbať na ochranu slovenčiny," podotkol minister, ktorý zároveň ubezpečuje, že nezavedie jazykovú políciu a nové opatrenia nebudú na úkor jazykových menšín.

Viacerí Slováci sa ministerstvu sťažovali, že im upierajú základné právo na informácie. Tie vraj v niektorých obciach úrady poskytujú len tým, ktorí ovládajú jazyk národnostnej menšiny. Zákon o štátnom jazyku podľa ministerstva porušuje hlavne na južnom Slovensku, kde žije početná maďarská menšina.

Napríklad v Rohovciach pri Dunajskej Strede a Svätej Márii pri Trebišove obecné rozhlasy oznamy nevysielajú dvojjazyčne, ale iba v maďarčine, píše ministerstvo v materiáli. Inde sú pamätné tabule a nápisy v maďarskom jazyku, ľudia sa sťažujú aj na plagáty a oznamy pre verejnosť v maďarčine.

Snaha o opätovné zavedenie pokút pobúrila opozičnú Stranu maďarskej koalície. "Budeme potom sankcionovať každú reštauráciu, kde sú nápisy v anglickom či nemeckom jazyku?" povedala ČTK skôr jej poslankyňa Ágnes Biróová.

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva kultúry pochybuje aj o údajnej jazykovej diskriminácii na zmiešaných územiach. Samotný zákon o štátnom jazyku by podľa nej nemal vôbec platiť, keďže je Slovensko členom jazykovo zmiešanej EÚ.

Opozičná SMK kritizuje súčasnú vládu už od jej vymenovania po júnových voľbách. Ministrovi Maďaričovi vytýka hlavne nízku podporu kultúry menšín. Oproti tohoročným 155 miliónom korún totiž v roku 2007 dostanú 80 miliónov korún. Podľa Maďariča však tohtoročný štátny rozpočet bol predvolebný, v predchádzajúcich rokoch šlo na menšiny v priemere 75 miliónov korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu