Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Český prezident chce zachraňovať krajinu z vlastných peňazí: Prispeli by ste?

Prezident ČR Miloš Zeman na návšteve Slovenska. Zobraziť galériu (6)
Prezident ČR Miloš Zeman na návšteve Slovenska. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/PRAHA - Tomu sa hovorí patriotizmus! Alebo nie? Český prezident Miloš Zeman dodržal svoj sľub a časť svojho platu začal posielať na špeciálny účet, aby znížil štátny dlh svojej vlasti. Zeman sa chystá na svoj fond nájsť aj ďalších bohatých darcov, ktorí by zo svojich vrecák pomohli znížiť štátny dlh.

Na úvod pripomeňme, že na takéto účely by za normálnych okolností mali slúžiť dane, no štáty väčšinou hospodária tak, že zjedia viac ako dokážu zarobiť. A tak plazivo a potichu narastá štátny dlh. Český prezident Miloš Zeman sa rozhodol proti štátnemu dlhu bojovať po svojom a tretinu svojho platu chce posielať na špeciálny účet na splácanie štátneho dlhu. Prezidentský plat nie je malý, Miloš Zeman každý mesiac prispeje sumou 60-tisíc korún. Český prezident podľa tamojších médií poberá plat a paušálne náhrady, v súčte zhruba 14-tisíc eur.

Samozrejme, svoje o štátnom dlhu vieme aj na Slovensku. Oslovili sme preto niekoľko politikov s otázkou, či by sami boli ochotní prispieť na štátny dlh, ako Miloš Zeman.

Jana Žitňanská
Zobraziť galériu (6)

Jana Žitňanská, NOVA: Pri hospodárení tejto vlády určite nie, to by bolo vyhadzovanie peňazí. Radšej podporím zmysluplné projekty jednotlivcov, alebo nadácií, toto robím dosť pravidelne.

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Alojz Hlina, nezávislý: Záviselo by od toho, kto by taký fond spravoval. Aby sa napríklad nestalo, že náklady na správu fondu zrazu pohltia väčšinu peňazí. Ale podstatné je niečo iné. Toto je neštandardné riešenie. Zodpovedné by bolo robiť vyrovnaný rozpočet a nemíňať viac ako dokážeme zarobiť.

Primátorka Humenného Jana Vaľová
Zobraziť galériu (6)

Jana Vaľová, Smer: Ak s tým začnú všetci tí, ktorí majú vyššie platy ako politici, pokojne by som sa pridala. Tým myslím najmä ľudí zo súkromného biznisu, manažérov, ale aj riaditeľov televízií, či moderátorov, pretože tí majú určite vyššie platy ako poslanci. Ak začnú prispievať, tak sa tomu nebudeme brániť ani my.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Igor Matovič, OĽaNO: Najspravodlivejšie by bol o znížiť platy poslancov, napríklad o 50%, kým sa Slovensko neprestane zadlžovať. Sú to totiž práve poslanci, ktorí za štátny dlh môžu a vešajú ho na krk našim deťom. Za takéto riešenie by som hlasoval všetkými desiatimi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu