Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Klaus kritizuje Zemanov slovník: Tieto slová sa mu nepáčia

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Inštitút Václava Klausa reagoval dnes kriticky na "čudný pojem" vláda odborníkov, ktorý použil pre budúci kabinet prezident Miloš Zeman a ktorý podľa názoru inštitútu priniesli do politického a novinárskeho žargónu súčasná vládna kríza v ČR a dnešné menovanie nového premiéra Jiřího Rusnoka na Pražskom hrade.

Vyplýva to z textu, ktorý sa dnes objavil i na webovej stránke niekdajšej hlavy štátu Václava Klausa.

Spomínaný termín "sám o sebe nehovorí nič o odbornosti budúcich členov vlády, iba zakrýva podstatu veci. Tradične sa takejto vláde, ktorá nevychádza z normálnych politických parlamentných štruktúr, u nás hovorí vláda úradnícka. Je to politologický termín," konštatuje sa v texte označenom ako politický komentár inštitútu.

"Neznamená to, že by v nej a priori a výhradne zasadali kariérni vládni úradníci, ale že je jej mandát obmedzený a charakter prechodný a dočasný. Takáto vláda má krajinu po limitovaný čas administratívne spravovať a nemá sa púšťať do ambicióznych reforiem," konštatuje sa v komentári.

"Zemanov novotvar má znieť ušiam verejnosti lepšie, asi ako znie lepšie označenie expert než byrokrat. Obsahuje však v sebe nebezpečný prvok. Utvrdzuje vo verejnosti nebezpečný omyl, že politika je špinavá vec a vládnuť by mali pokiaľ možno nadstranícki 'odborníci' nezaťažení žiadnou ideológiou," píše sa v texte. "Žiadni takíto odborníci však neexitujú. Politika a správa vecí verejných bez ideového zakotvenia nemôže fungovať, pretože nemá poverenie od občanov. Tým poverením môže byť iba politický mandát, ktorý vzišiel z volieb," píše Inštitút Václava Klausa.

"Politiku je - podľa autorov textu - potrebné rehabilitovať, nie poprieť, pretože bez nej nemôže existovať ani demokracia a ľudská sloboda. Politiku zrušili i komunisti, keď označili za neplodný konflikt rôznych častí spoločnosti. Miesto nej ponúkali nomenklatúrny výber kádrov. Politika je a vždy zostane legitímnou súťažou rôznych konceptov a súperením rôznych záujmov. Myslieť si, že ju možno nahradiť akýmsi konkurzom na odborníkov, znamená chcieť ukradnúť verejné rozhodovanie z rúk verejnosti," uzatvára text inštitútu bývalého prezidenta ČR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu