Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Tohtoročná zima bola pre Bratislavu náročná: Mesto stála skoro 8 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tohtoročná zima odčerpala z bratislavského rozpočtu 7,91 milióna eur. Suma predstavuje celkové náklady na zimnú údržbu ciest, ktorú spustilo hlavné mesto v decembri 2012 a pokračovala do 14. apríla.

Informoval riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy. Rozpočet hlavného mesta bol výrazne zaťažený pre extrémne počasie - výdatné sneženie a mrazy. "Túto nelichotivú, neočakávanú skutočnosť musí primátor Milan Ftáčnik premietnuť do pripravenej zmeny mestského rozpočtu, o ktorej rozhodnú poslanci na júnovom zastupiteľstve," poznamenal. Súčasný rozpočet počítal len so sumou 4,2 milióna eur, ktorá mala byť použitá na celkové náklady na zimnú údržbu ciest v správe hlavného mesta. Rozdiel medzi rozpočtovými a reálnymi výdavkami tak predstavuje 3,71 milióna eur. V porovnaní s minulým rokom má samospráva dvojnásobné náklady. V predchádzajúcom roku bolo potrebných 3,8 milióna eur.

Počas tohtoročnej zimy mala samospráva zmluvne zabezpečených 54 mechanizmov, jednu snežnú frézu a 83 ľudí. Tí ručne čistili chodníky a námestia. Celomestský operačný plán údržby ciest obsahoval 450 kilometrov ciest prvej a druhej triedy, 249 zastávok MHD a 1 228 priechodov pre chodcov. Počas celého trvania pohotovosti zrealizovali 66 celomestských a 414 lokálnych zásahov a posypov, ťažká technika najazdila viac ako 141-tisíc kilometrov. Na zasnežené, namrznuté cesty a chodníky vysypali cestári takmer 15-tisíc ton posypového materiálu. Najviac peňazí z celkového rozpočtu použili na nákup posypového materiálu - 3,5-mil. eur, následne na mzdy - 2,3-milióna eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu