Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Dramatické pátranie na Malom Dunaji: Nezvestné deti v rieke nenašli, akciu prerušili!

Po deťoch pátrajú hasiči na člnoch Zobraziť galériu (2)
Po deťoch pátrajú hasiči na člnoch (Zdroj: Jan Zemiar)

TRNAVA - Mimoriadne pátranie! Hasiči aj potápači od poobedia pátrali po dvoch asi 12-ročných deťoch, ktoré sa zrejme utopili v Malom Dunaji po tom, čo ich uniesol prúd v obci Jelka. Pátracia akcia prebiehala vyše piatich hodín, no neúspešne. Hasiči v nej budú pokračovať zajtra ráno.

Rozsiahla pátracia akcia po dvoch nezvestných deťoch v toku Malého Dunaja pri obci Jelka v okrese Galanta bola prerušená. Ani po piatich hodinách pátrania sa nepodarilo dvanásťročné dievča a rovnako starého chlapca nájsť.

Topiace sa deti hasičom v Galante podľa ich okresného riaditeľa Zoltána Tánczosa nahlásila vedúca detského vodáckeho oddielu v stredu krátko pred pol treťou. Deti z Jelky sa kúpali za dedinou v úseku rieky, ktorý aj skúsení hasiči označujú za nebezpečný. 

"Môžem potvrdiť, že v Jelke prebieha pátracia akcia po dvoch deťoch," povedala nám trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Po deťoch už od poobedia pátrali hasiči aj potápači, zatiaľ však neúspešne. "To, že došlo k tragédii, tvrdili deti, ktoré sa spolu kúpali s nezvestnými a taktiež sa topili. Ich životy zachránili náhodní vodáci," informoval hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Marián Hruška.

Podľa Hrušku boli povolaní hasiči z Galanty aj Dunajskej Stredy, ktorí pátrali po prúde aj proti prúdu Malého Dunaja na troch člnoch. Do pátracej akcie sa zapojili aj potápači z Bratislavy. Pomáhal im psovod zo Špeciálnej kynologickej záchrannej služby. No deti sa ani napriek veľkej snahe doteraz nenašli.

Pes označil miesta, kde by mohli byť telá detí

Pes so špeciálnym výcvikom v stredu večer označil v toku Malého Dunaja za obcou Jelka dve miesta, kde by sa mali nachádzať telá dvoch nezvestných detí. Potápačom sa ich napriek tomu nepodarilo nájsť pre takmer nulovú viditeľnosť v mútnej vode. Pátranie po dvanásťročnom dievčati a chlapcovi bude preto pokračovať vo štvrtok ráno. Podľa šéfa Špeciálnej kynologickej záchrannej služby Slovakia Alexandra Bereka má pes Dneper v prípadoch vyhľadávania utopených stopercentnú úspešnosť. 

Podľa starostu Jelky v okrese Galanta Imre Farkasa je miesto, kde sa deti kúpali, na takéto účely absolútne nevhodné. ,,Na kúpanie je oveľa lepšie miesto pri vodnom mlyne, je tam plytká voda a oveľa viac ľudí pre prípad, že by sa niečo takéto stalo,“ povedal. Malý Dunaj v tejto lokalite na hranici dvoch okresov dobre poznajú hasiči z Dunajskej Stredy aj Galanty, v minulosti tu viackrát zasahovali a mávajú tu aj spoločné cvičenia.

Okrem viacerých záchranárskych zložiek musel na mieste zasahovať aj intervenčný tím Modrého anjela, ktorý sa staral o rodičov a ďalších príbuzných nezvestných detí. 

Boli ste na mieste? Viete o udalosti viac? Napíšte nám, alebo pošlite video či fotografie na tipy@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu