Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Unikátna operácia zachránila Slovenke zrak: Jolana (79) poznala len svetlo a tmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V bratislavskej Univerzitnej nemocnici (UNB) vo štvrtok (13. 6.) po prvýkrát na Slovensku transplantovali ľudskú rohovku upravenú kobaltom. Pacientka, ktorá prišla pre zápaly rohoviek o zrak a vedela rozlišovať len svetlo a tmu, dnes na operované ľavé oko vidí. Na pravé oko vidí zahmlene.

 Pre zápaly rohoviek sa priehľadná časť oka pacientky (79) stala nepriehľadnou, svetlo nemohlo prechádzať na sietnicu oka a ona oslepla. "Robili sme tam klasické transplantácie rohovky, ale tie nie sú v týchto prípadoch úspešné. Vo veľkom percente prípadov sa zakalia. Určitou nádejou bola transplantácia umelej rohovky, ale tá umelá hmota nikdy nemohla prirásť pevne k zvyšku rohovky. Pokiaľ stehy držali, tak to držalo aj tam, ale skôr či neskôr povolili a väčšinou sa to vylúčilo," vysvetlil prednosta Očnej klinky Slovenskej zdravotníckej univerzity a UNB Andrej Černák.

Veľké nádeje teraz odborníci vkladajú do ožiarenia ľudskej rohovky kobaltom. Tento zákrok prvýkrát otestovali pred dvoma rokmi v USA, podľa Černáka sa v Európe začína realizovať v tomto čase, okrem Slovenska, napríklad v Španielsku či v Nemecku. "Táto ľudská rohovka stratí po ožiarení všetky bunky a začína sa správať ako umelá rohovka s tým, že ten rohovkový materiál tam zostáva a prirastie pevne k pôvodnému zvyšku rohovky," objasnil profesor.

Pred rokom a pol pani Jolane operovali pravé oko, vidí naň iba zahmlene. Tvrdí, že jej ho pravdepodobne budú tiež ešte operovať. "Predtým som chodila k lekárke, videla som, dávala mi kvapky, ale potom sa mi to stále viac a viac zahmlievalo, takže musela nasledovať operácia," povedala pacientka z Nitry. Pani Jolana pred operáciou potrebovala, aby ju niekto viedol. "Najviac sa teším, že by som mohla sama chodiť," hovorí po operácii.

Lekár hovorí, že ak je vnútorná vrstva rohovky v poriadku, človek by už po takomto zákroku mohol vidieť celý život. "Ak nemáte tú vrstvu v poriadku, je to len na dočasné preklenutie," vysvetlil. Odborník však upozorňuje, že operáciou sa nedá pomôcť pacientom, ktorí sú od narodenia nevidiaci. "Je to určené len pre ľudí, ktorí videli a stratili zrak," podčiarkol lekár. Transplantácia rohovky ožiarenej kobaltom je teda vhodná pre pacientov, ktorí majú nepriehľadnú rohovku v dôsledku popálenia, poleptania alebo zápalov oka, keď je zlá povrchová vrstva rohovky. "Tú keď odstránime a nahradíme touto ožiarenou rohovkou, výsledky by mal byť dobré," dodal. 

Podľa profesora Černáka by nová metóda mohla pomôcť ročne 40 až 50 pacientom na Slovensku. Vykonávať by ju mohli pracoviská, kde majú skúsenosť s transplantáciou klasickej rohovky. UNB spolupracuje s rohovkovou bankou v americkom Baltimore. "Manažér z tejto medzinárodnej banky sem chodí každé tri štyri mesiace, kontroluje kvalitu našej rohovkovej banky a prišiel s návrhom, či to nechceme odskúšať," povedal profesor. Práve zo Spojených štátov nemocnica dostala aj prvé štyri rohovky upravené kobaltom.  Černák však hovorí, že rohovky by nemal byť problém "kobaltovať" aj na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu