Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SHMÚ varuje: Podzemné vody by mohli v okolí Dunaja stúpnuť až o meter!

Pohľad na rozvodnenú rieku Dunaj z Vodného diela Gabčíkovo.
Pohľad na rozvodnenú rieku Dunaj z Vodného diela Gabčíkovo. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Medzi Gabčíkovom a Komárnom mohlo prísť v dôsledku povodní k vzostupu hladiny spodnej vody do 80 centimetrov (cm). Uviedli to dnes hydrológovia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), ktorí merania uskutočnili na základe analógie nameraných údajov počas povodne z augusta 2002.

Ako uviedol hydrológ SHMÚ Eugen Kulman, hladiny podzemnej vody by mali byť prevažne 1,5 až 2,0 metre pod terénom. "Možno s výnimkou úzkeho pásu pri Dunaji (napr. Medveďov), kde sa môžu hladiny podzemnej vody priblížiť k úrovni terénu," uviedol s tým, že pre oblasť Komárno – Štúrovo predpokladá SHMÚ miernejšiu odozvu povodne na Dunaji.

"Maximálne hodnoty hladín podzemných vôd budú dosiahnuté za dva – tri týždne po kulminácii Dunaja, lokality v relatívnej blízkosti od Dunaja do troch – štyroch dní po kulminácii Dunaja," informoval Kulman.

Hydrológovia predpokladajú, že v oblasti medzi Gabčíkovom a Štúrovom bude poklesová doba v priemere štyri – päť týždňov po odznení kulminácie na Dunaji. 

Podľa SHMÚ uvedené hodnotenie treba považovať za predbežné. "Celkové zhodnotenie súčasnej povodne na Dunaji z pohľadu podzemných vôd z reálne nameraných údajov z pozorovacích objektov bude spracované v auguste 2013," dodal Kulman.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu