Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pamätník obetiam leteckej tragédie An-24 odhalia neskôr

GALANTA - Pamätník obetiam januárovej havárie vojenského lietadla An-24 neodhalia v severomaďarskej obci Hejce na prvé výročie tragédie ako sa plánovalo, ale až v máji budúceho roku.

Ministerstvo obrany tvrdí, že časový sklz spôsobilo bývalé vedenie ministerstva nedôsledným evidovaním dokumentov o pamätníku. Autor projektu sochár Ladislav Sabo argumentuje tiež snahou o čo najkvalitnejšie spracovanie diela.

Letecké nešťastie vojenského špeciálu, pri ktorom počas letu z misie v Kosove zahynulo 42 ľudí, bude pripomínať bronzová socha archanjela Michala s mečom. Bývalé vedenie ministerstva pôvodne chcelo, aby si pozostalí mohli uctiť pamiatku vojakov na mieste začiatkom novembra na Pamiatku zosnulých alebo sviatok Všetkých svätých. Neskôr sa termín posunul na 19. januára, výročie tragédie.

Minister obrany František Kašický však podľa hovorcu armády Milana Vangu po nástupe do úradu zistil vážne nedostatky v evidencii dokumentov a zmlúv týkajúcich sa pamätníku. Okrem toho vraj medzirezortná komisia, ktorá sa výstavbou diela zaoberala, zasadla po prvý raz až tri mesiace po nehode.

"Predchádzajúce vedenie rezortu chcelo tento pamätník urobiť čo najskôr (...) Postup tohto vedenia rezortu je však založený na kvalite. To znamená, kvalite materiálu, spracovania a technológie," povedal novinárom Vanga.

Autor diela Sabo dodal, že sochu bude možné odliať až začiatkom jari. Dôvodom je zložitá technológia citlivá na teplotné zmeny. "Nie sú to športové preteky. Preteky boli, keď sme chceli vyhrať súťaž," povedal.

Sochár má v tíme aj dvoch architektov. So svojím návrhom uspel vo verejnej súťaži, ktorú vyhlásilo ešte predchádzajúce vedenie ministerstva. Anjel bude ležať na čiernom kameni a obklopovať ho budú štyri autentické polámané stromy z miesta tragédie zaliate do bronzu. Celkové náklady na výstavbu pamätníka dosiahnu asi 4,5 milióna korún.

Havária vojenského špeciálu sa odohrala 19. januára tohto roku. Obeťami nešťastia boli prevažne vojaci vracajúci z kosovskej misie. Haváriu prežil jediný vojak nadporučík Martin Farkaš. Príčinou nešťastia bolo podľa vyšetrovateľov s najväčšou pravdepodobnosťou zlyhanie posádky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu