Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pamätník obetiam havárie AN-24 nestihnú ani na jej prvé výročie

Najväčšia tragédia v novodobej histórii Slovenska sa zatiaľ nedočká úctyhodného zakončenia.
Najväčšia tragédia v novodobej histórii Slovenska sa zatiaľ nedočká úctyhodného zakončenia.

BRATISLAVA - Pamätník našich 42 vojakov, ktorí tragicky zahynuli pri maďarskej obci Hejce, nebude hotový ani na prvé výročie tragédie, teda 19. januára. Pripustilo to ministerstvo obrany, ktoré navyše odmietlo milión od OTP banky.

Ide pritom už o druhé posunutie termínu. Pamätník mal byť pôvodne hotový do novembra. „Na sto percent tam minister 19. januára pôjde, a to aj v prípade, že to dielo tam nebude stáť. Nie je to však len samotná socha, ale aj 42 kolov hore na kopci. Poveternostné podmienky však tomu nenasvedčujú, že to tam bude stáť. Uvidíme, či to umelec stihne. V prípade, že nie, tak to odhalíme neskôr. Umelec je umelec. Je to jeho celoživotné dielo,“ pripustil hovorca ministerstva obrany Vladimír Gemela.

Ďalšou zarážajúcou vecou je, že rezort obrany odmietol milión korún, ktorý na výstavbu pamätníka ponúkla OTP banka. Finančné prostriedky na pamätník podľa Gemelu postačujú, k dispozícii majú vyše 4 miliónov korún, ktoré sú zo zdrojov vlády, zbierky a rozpočtovej kapitoly ministerstva. „Z tohto dôvodu si ceníme ponuku uvedenej banky, ale nie je to pre nás nevyhnutné,“ povedal Novému Času Gemela.

OTP banka Slovensko, v ktorej je prevažne maďarský kapitál, ich postoj nechápe a na svojej ponuke trvá. „Ponúkli sme obci Hejce i ministerstvu obrany finančnú pomoc na výstavbu pamätníka. OTP banka Slovensko má aj naďalej trvalý záujem prispieť na výstavbu pamätníka v obci Hejce zhruba vo výške 1 milióna Sk,“ potvrdila Novému Času Katarína Némová z marketingu banky. Odmietla sa však vyjadriť k špekuláciám, že môže ísť skôr o politické rozhodnutie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu