Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prokurátor Kozolka pôsobiaci v ŠtB požiadal NBÚ o kontrolu previerky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Prokurátor Jaroslav Kozolka sa osobne obráti na Národný bezpečnostný úrad, aby opätovne preverili jeho bezpečnostný dotazník.

"Som ochotný opätovne v prípade potreby absolvovať tzv. detektor lži," vyjadril sa v stanovisku, ktoré poslala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Kozolka tiež oznámil, že pre medializované informácie o jeho osobe podá trestné oznámenie pre ohováranie. "Rozhodol som sa podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre trestný čin ohovárania," dodal.

Denník Sme informoval, že prokurátor Jaroslav Kozolka bol spolupracovníkom vojenskej kontrarozviedky (VKR). Dokazuje to jeho spis, ktorý denníku Sme sprístupnil Ústav pre štúdium totalitných režimov v Prahe. Podľa dokumentov sa Kozolkova spolupráca s komunistickou kontrarozviedkou začala, keď pracoval ako zdravotník vo vojenskom útvare v Rusovciach. Zamestnal sa tam po tom, čo v Žiline skončil na vojenskom učilišti odbor špecializovaný na zdravotníctvo. Jeho riadiacim dôstojníkom bol Peter Urban.

Podľa denníka Sme nie je známe, dokedy Kozolkova práca pre kontrarozviedku trvala. Jeho riadiaci dôstojník Urban si ešte v januári 1990 spoluprácu s ním pochvaľoval. V budúcnosti ho plánoval využiť na boj proti fašizmu a „kultu násilia“. Ako prokurátor riešil niekoľko káuz týkajúcich sa vojenského spravodajstva, kde boli podozriví práve jeho agenti. Vedenie prokuratúry sa ho minulý týždeň zastalo s odôvodnením, že má previerku Národného bezpečnostného úradu na stupeň dôverné. Tú potrebuje, aby sa mohol oboznamovať s tajnými materiálmi. Prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý však v piatok Kozolkovi odňal spisy, ktoré podliehajú režimu ochrany utajovaných skutočností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu