Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bývalého splnomocnenca vlády Baláža evidovala ŠtB neoprávnene

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý splnomocnenec vlády SR pre zahraničných Slovákov Claude Baláž je neoprávnene evidovaný v zoznamoch bývalej ŠtB ako jej spolupracovník. Po ôsmich rokoch od odstúpenia z funkcie splnomocnenca tak rozhodol Okresný súd Bratislava I.

"Súd určuje, že navrhovateľ je neoprávnene evidovaný v registračných zoznamoch bývalej Štátnej bezpečnosti ako jej tajný spolupracovník," píše sa v rozsudku, ktorý nadobudol právoplatnosť 1. augusta.

Dnes o tom informoval Claude Baláž, ktorý súd tiež žiadal, aby Ústav pamäti národa uverejnil výrok tohto rozsudku na svojej internetovej stránke v registračnom zozname a pri mene Baláža uviedol poznámku o tomto súdnom rozhodnutí, v čom mu súd tiež vyhovel.

Baláž sa na súd obrátil s tým, že Ústav pamäti národa uverejnil na svojej stránke elektronickú kópiu registračného protokolu Štátnej bezpečnosti, v ktorom je podľa záznamu evidovaný od 10.3.1988 ako kandidát tajnej spolupráce a od 7.3.1989 ako tajný spolupracovník Štátnej bezpečnosti.

"Ak bývalá Štátna bezpečnosť založila na neho registračný protokol, založila ho bez jeho vedomia a súhlasu, pretože navrhovateľ nikdy nepodpísal žiadny záväzok k spolupráci ani záväzok o mlčanlivosti. Štátna bezpečnosť ho nikdy nepoverila žiadnymi úlohami, so Štátnou bezpečnosťou nespolupracoval," uvádza sa v rozsudku.

Claude Baláž v marci 2005 odstúpil z funkcie splnomocnenca vlády SR pre zahraničných Slovákov po tom, ako Ústav pamäti národa zverejnil spomínané záznamy ŠtB.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu