Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záplava žltej pred Úradom vlády: Stovky prišli zabojovať o nepodvyživené školstvo

Protest zamestnancov školstva proti zlej finančnej situácii. Zobraziť galériu (9)
Protest zamestnancov školstva proti zlej finančnej situácii. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Za viac peňazí do školstva vyšlo bojovať do ulíc Bratislavy niekoľko stoviek zamestnancov školstva z celého Slovenska. Napoludnie sa zhromaždili pred Úradom vlády SR, kde rozprestreli transparenty s nápismi ako Nechceme podvyživené školstvo! či Zachráňte školstvo! Školskí odborári vyzvali vládu a poslancov, aby začali riešiť financovanie školstva postupným zvyšovaním peňazí už v tomto volebnom období.

„Chceme podporiť systémové zmeny v školstve a naše požiadavky,“ hlásal do megafónu šéf školských odborov Pavel Ondek.

„Vyzývame predstaviteľov všetkých rezortov, aby si uvedomili, že školstvo musí byť nielen politickou, ale hlavne finančnou prioritou vlády,“ vyhlásil Ondek. Výzvu prečítal pred viac než tisíckou zamestnancov školstva, ktorí prišli dnes na zhromaždenie do Bratislavy z celého Slovenska.

Protestujúci, zväčša v žltých tričkách a so žltými zástavami v rukách, sa vybrali k budove Národnej rady SR. Popoludní sa bude školský parlamentný výbor venovať správe o stave školstva z dielne ministra Dušana Čaploviča. V tej podľa Ondeka chýba základ – záväzok vlády každoročne navyšovať peniaze do školstva. Odborári chcú 140 miliónov eur na regionálne školstvo a 60 miliónov na vysoké školstvo. Tieto peniaze by neboli podľa Ondeka len na platy učiteľov. „Nepedagogickí zamestnanci sú na hranici chudoby,“ hovoril.

Dav stál pred národnou radou v čase, keď sa školský parlamentný výbor venoval správe o stave školstva z dielne ministra Dušana Čaploviča. V tej podľa Ondeka stále chýba základ – záväzok vlády každoročne zvyšovať peniaze do školstva. Odborári požadujú každoročne 140 miliónov eur na regionálne školstvo a 60 miliónov na vysoké školstvo. „Preto žiadame vládu, poslancov a Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, aby v Správe o systémových zmenách v školstve tento zámer realizovali postupnými krokmi už v priebehu volebného obdobia tejto vlády – do roku 2016,“ hlásil Ondek.

Po ukončení zhromaždenia zaniesol Ondek text výzvy do národnej rady šéfovi parlamentného školského výboru Mojmírovi Mamojkovi a cez podateľňu aj predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi. „Najpodstatnejšia požiadavka je tá, ktorá hovorí o finančných prostriedkoch, aby boli poskytnuté ešte počas volebného obdobia tejto vlády,“ povedal Ondek pri odchode z parlamentu.

Ondek nevylúčil, že ak vláda neakceptuje predložené požiadavky, prídu na rada ďalšie protestné aktivity či štrajk. "Nechajte sa prekvapiť. Školský rok sa začína 2. septembra," reagoval Ondek na otázku, či budú učitelia štrajkovať, ak požiadavky vláda neakceptuje.

Protest zamestnancov školstva proti
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Vedenie školských odborov zvolalo na dnes do Bratislavy zhromaždenie, aby sa do správy ministra Čaploviča o stave školstva dostala ich požiadavka na každoročné zvyšovanie finančných prostriedkov do školstva o 0,3 percenta HDP. Znamenalo by to každoročné zvýšenie prostriedkov do školstva o 200 miliónov eur, čo bolo v pracovnej verzii správy, ale napokon z nej vypadlo. Správa ministra Čaploviča obsahuje len návrh, aby Slovensko do roku 2020 dávalo na školstvo šesť percent HDP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu