Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Memento pre riskujúcich motorkárov: Klenovčan (†28) neprežil hrozivú zrážku!

Motorkár zahynul po prevoze do nemocnice
Motorkár zahynul po prevoze do nemocnice (Zdroj: polícia)

SNINA – Zvýšte opatrnosť! Prvé jarné lúče lákajú na cesty čoraz viac milovníkov motoriek, ktorí by si mali uvedomiť, že patria medzi najzraniteľnejších účastníkov premávky. Zdvihnutým varovným prstom by pre nich mohla byť aj tragédia, ku ktorej došlo včera pod večer v Snine, kde zbytočne vyhasol život mladého motorkára (†28) z Klenovca.

Klenovčan v stredu krátko pred 17:00 predbiehal na Stakčínskej ulici v Snine pred ním idúcu Škodu Roomster. Cestu mu však skrížila vodička (39) odbáčajúcej Felície. „Pri predchádzaní sa v ľavom jazdnom pruhu zrazil so Škodou Felícia, ktorá taktiež išla smerom na Stačín, avšak odbočovala vľavo k istej firme,“ informoval prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Ťažko zraneného motorkára po hrozivej zrážke odviezli do nemocnice, tam však neskôr svoj boj o život prehral. Vodička Felície, ktorá v čase nehody nebola pod vplyvom alkoholu, sa nezranila. Či mal vypité mladý motorkár určí až pitva.

Polícia zaistila obe havarované vozidla pre účely ďalšieho vyšetrovania. „V prípade bolo začaté trestné stíhanie pre prečin usmrtenia,“ uviedol Džobanik a dodal, že zavinenie dopravnej nehody vyšetrujú humenskí dopravní policajti.

Rady a odporúčania pre motocyklistov

Motocyklisti by si mali uvedomiť, že patria k najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky a prípadný stret s motorovým vozidlom alebo s pevnou prekážkou končí vo väčšine prípadov smrťou alebo ťažkým zranením motocyklistu.

Porušenie povinnosti vodiča je na „druhej priečke“ v štatistike príčin dopravných nehôd motocyklistov. Sem patrí aj povinnosť počas jazdy používať na hlave riadne upevnenú ochrannú prilbu určenú pre motocyklistov. Pokuta 60 eur za jazdu bez riadne upevnenej prilby slúži v prvom rade na ochranu motocyklistu, nie na samoúčelné sankcie dopravnej polície. Vodič, alebo spolujazdec na motorke má výrazne menšie množstvo ochranných bezpečnostných prvkov, a práve preto je číre bláznovstvo nepoužívať ani to malé množstvo, ktoré ho môže ochrániť. Vhodné oblečenie s reflexnými prvkami, pevná obuv a rukavice sú nutnosťou. Avšak ani sebe lepšia výbava nie je zárukou bezpečného návratu pokiaľ motocyklista vedie svoj motocykel riskantne. Frajerina sa veru v tomto prípade nevypláca.

Ďalším faktorom pôsobiacim na nehodovosť motocyklistov je stav vozovky. Motocykel je podstatne citlivejší na povrch komunikácie ale aj spôsob vedenia. Akákoľvek prekvapivá odlišnosť, napríklad nepredvídateľne prudšia zákruta, prekážka za neprehľadným úsekom cesty a podobne, má vysoký vplyv na schopnosť vodiča predvídať a prispôsobovať svoju jazdu .

Je dôležité, aby vodič motocykla odjazdil určitý počet kilometrov, oboznámil sa so všetkými rizikami a krízovými situáciami, ktoré sú u motocyklov na dennom poriadku a až potom vyrazil na cesty so silnou „mašinou“. Musí zvládnuť jazdu na mokrej vozovke, naučiť sa technike prudkého brzdenia, rýchlych zmien smeru a rýchlosti jazdy, dokonale zvládnuť ovládanie svojho motocykla, jazdu v hustej premávke mesta a zafixovať si do pamäti základné jazdné návyky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu