Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Matica bude zmluvy zverejňovať od budúceho týždňa

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Matica slovenská začína od pondelka 15. apríla zverejňovať zmluvy, ktoré uzatvorila v rámci čerpania účelovej dotácie zo štátneho rozpočtu. "Robí tak bez ohľadu na záväzný výklad znenia právnych noriem, o ktoré požiadala príslušné štátne orgány," informovala marketingová pracovníčka Matice Eva Lacová.

Matica slovenská v utorok tvrdila, že počká na stanovisko úradu vlády, či je povinnou osobou v zmysle infozákona a má alebo nemá povinnosť zverejňovať svoje zmluvy na webe v Centrálnom registri zmlúv. Doteraz tak nerobila, lebo podľa rád svojich právnikov boli jej predstavitelia presvedčení, že sa na nich povinnosť nevzťahuje. Po medializácii problému poslala Matica v pondelok dopyt na úrad vlády, ktorý žiada o jednoznačné stanovisko.

„Nič nám nebráni v tom, aby sme zverejňovali trebárs aj všetky zmluvy, akurát, že to bude pracovne, administratívne aj finančne náročnejšie, pretože minimálne pol človeka budeme musieť vyčleniť, aby zabezpečoval túto agendu,“ povedal na utorkovej tlačovej besede predseda Matice slovenskej Marián Tkáč s tým, že majú asi 70 zamestnancov.

Tkáč tvrdil, že doteraz postupovali v dobrej viere, že Matica slovenská naozaj nie je zriadená ani štátnym, ani vyšším územným celkom, ani obcou, ani zo zákona, teda nepatrí medzi organizácie, na ktoré sa táto povinnosť vzťahuje. V liste úradu vlády argumentujú tým, že Matica vznikla ako výsledok historických memorandových udalostí 4. augusta 1863.

Zmluvy zo spomínaných dôvodov asi dva roky nezverejňovali, ale to podľa Tkáča neplatí absolútne. Ministerstvo kultúry totiž zverejňuje zmluvy medzi ním a Maticou o peňažných príspevkoch, ktoré dostáva Matica od štátu. V tomto roku ide o osem konkrétnych projektov.

Zverejnené sú aj ďalšie tri zmluvy, súvisiace s podujatím Svetové stretnutie Slovákov, ktoré usporadúva Matica. Od štátu tento rok dostala Matica 1,494 milióna eur, teda rovnakú sumu ako v ostatných dvoch rokoch. Aby tieto prostriedky nemohli byť použité inak, sú v dozornom výbore Matice traja ľudia vymenovaní ministrom kultúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu