Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ďalší Čaplovičov návrh šokuje: Rodičia už nebudú môcť deťom vyberať školu!

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dlhodobo nespokojných učiteľov aktuálne pobúril ďalší kontroverzný návrh ministra školstva Dušana Čaploviča. Podľa správy o stave školstva, ktorú ministerstvo predložilo vláde a parlamentu, by rodičia mohli stratiť možnosť výberu základnej školy pre svoje dieťa. Zapisovali by sa povinne iba v mieste trvalého bydliska.

Návrh na obmedzenie zápisu na základné školy v mieste trvalého bydliska vyvolal kontroverzné reakcie, najmä na facebookovej stránke učiteľov, ktorí ešte nedávno štrajkovali. Návrh vyvoláva obligátne otázky. Čo ak chcem dieťa zapísať na kvalitnejšju školu. Čo ak chcem, aby sa učilo na škole so zameraním na jazyky, matematiku, alebo vedy?

Ministerstvo školstva zatiaľ na tieto otázky neodpovedá. "Tento návrh, ktorý predložila Rada pre systémové zmeny v školstve, je jednou z možností, ako riešiť v budúcnosti nástup na povinnú školskú dochádzku a bude ešte len predmetom diskusie,"  reagoval na naše otázky hovorca rezortu Michal Kaliňák.

Jestvujúci návrh by rodičom a deťom ponúkal iba obmedzenú slobodu - ak by sa im nepozdávala štátna škola v mieste trvalého bydliska, mohli by si vybrať súkromnú, alebo cirkevnú školu. Ministerstvo chce takýmto spôsobom riešiť nerovnosti.

Návrh si nevyslúžil kritiku iba od učiteľov. Za scestný ho považuje aj Miroslav Beblavý, opozičný poslanec a člen parlamentného výboru pre vzdelanie. "Spádové školy boli a aj sú, ale iba ako povinnosť štátu. Každý občan musí mať možnosť zapísať dieťa do školy v mieste trvalého bydliska. Napríklad ak je jedna škola preplnená, musí obec zabezpečiť kapacitu," vysvetľuje.

Také obmedzenie slobody výberu, aké navrhuje ministerstvo školstva, však podľa Beblavého nebolo ani za socializmu. "Chcú riešiť nerovnosť, ale robia to úplne scestne. Obmedzí to slobodu, obmedzí to konkurenciu. Nijaké pozitíva na tom nevidím ," komentoval návrh Beblavý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu