Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Šéf Ryanairu po pristátí v Bratislave: Kde je tá strašná komunistická budova?!

Michael O'Leary Zobraziť galériu (4)
Michael O'Leary (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Írsky nízkonákladový letecký dopravca Ryanair uvažuje, že otvorí v Bratislave svoju základňu v roku 2014 alebo 2015, informoval v stredu generálny riaditeľ Ryanairu Michael O´Leary po stretnutí s vedením bratislavského letiska.

Írske aerolínie zároveň plánujú viac ako zdvojnásobiť počet prepravených cestujúcich na vlastných pravidelných linkách z Bratislavy na 2 mil. až 2,5 milióna ľudí ročne. O´Leary predpokladá, že pre dosiahnutie tohto počtu bude potrebné na letisku v Bratislave umiestniť dve až tri lietadlá."Väčšina medzinárodných letísk začne vytvárať zisk keď prepraví ročne 2,5 milióna pasažierov a viac," povedal v Bratislave šéf Ryanairu. Dodal, že počet lietadiel umiestnených v Ivánke závisí od rokovaní s vedením letiska, no O´Leary očakáva najmenej dva stroje, najviac päť, až desať. Dve lietadlá permanentne umiestnené v Bratislave by podľa O´Learyho znamenali nárast na dva milióny pasažierov ročne.

"Naposledy som tu bol pred štyrmi rokmi. Mali ste tu strašnú starú komunistickú budovu. Teraz máte výborný nový terminál. Letisko nemusí investovať viac peňazí, aby rástlo. Potenciál tu je," okomentoval naše najväčšie letisko O´Leary.

"Keď sme v roku 2005 začali v Bratislave lietať, predávali sme ju ako druhú Viedeň. Bola to chyba. Pred niekoľkými rokmi sme sa rozhodli, že budeme Bratislavu a Slovensko ponúkať ako plnohodnotné samostatné destinácie. Bratislavu už neponúkame ako malú Viedeň," dodal šéf leteckej spoločnosti. Potvrdil, že Ryanair sa snaží rokovať aj s inými slovenskými letiskami, no zatiaľ nemá dostatok lietadiel, aby rozšíril svoju činnosť aj tam.

Bratislavské letisko v roku 1980
Zobraziť galériu (4)
Bratislavské letisko v roku 1980  (Zdroj: TASR, )

Ryanair plánuje v rokoch 2014 až 2018 nakúpiť 175 nových lietadiel Boeing 737-800, spolu za 15,6 mld. USD. Počet lietadiel spoločnosti sa tak zvýši zo súčasných 300 na 400, keďže 75 starších lietadiel prestane používať. Ryanair vlani na pravidelných linkách z Bratislavy prepravil 875 tis. cestujúcich, čo bolo medziročne menej o takmer 134 tis. osôb, resp. o 13,3 %. Počas tohtoročnej letnej sezóny bude prevádzkovať na bratislavskom letisku 59 letov týždenne do 16 destinácií vo Veľkej Británii, Taliansku, Španielsku, Írsku, Francúzsku a Belgicku. 

Letisko Bratislava
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR, )

Na správach o tom, že Ryanair by mohol zaviesť poplatky za toalety, alebo miesta na státie, sa O´Leary iba zasmial. "Neverte klebetám," komentoval otázky na túto tému.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu