Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na verejnosť unikli otrocké zmluvy Ryanairu s letuškami: Tu sú ich detaily!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wings900.com)

OSLO - Kauza týkajúca sa nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair pokračuje. Na verejnosť totiž prenikli detaily zmluvy, ktoré letušky pri uzatváraní pracovnej zmluvy musia podpísať. Niektoré jej body sú naozaj na pováženie.

Šéf írskych aeroliniek Michael O'Leary tvrdí, že voči svojim zamestnancom pristupuje seriózne a v žiadnom prípade nemožno hovoriť o nejakých otrockých zmluvách tak, ako to prezentujú bývalé letušky Zuzana a Alessandra. Na ich obvinenia reagoval slovami, že ide len "o pomstu dvoch neúspešných žien".

Ryanair, ktorý má svoju základňu aj v nórskom meste Rygge, však zaujal pozornosť tamojších orgánov natoľko, že sa k nemu chystajú na neohlásenú "návštevu". Na spoločnom stretnutí sa na tom dohodli predstavitelia nórskeho letectva, vláda a zástupcovia pracovných organizácií, ktorí oznámili, že v spoločnosti v dohľadnej dobe vykonajú inšpekciu.

Tú podľa všetkého urýchlilo aj zverejnenie detailov zmluvy, ktoré so svojím budúcim zamestnávateľom podpisujú palubné sprievodkyne. Niektoré jej body už naozaj hraničia so šikanou.

- Zamestnávateľ môže so zamestnancom ukončiť trojročný pracovný pomer kedykoľvek, pričom mu svoj úmysel nemusí vopred oznámiť, alebo tak môže urobiť dva týždne predtým. Ak však podá výpoveď zamestnanec, musí zaplatiť 200 eur ako "administratívny poplatok".

- Zamestnanec si platí tréning aj uniformu. Poplatok za ňu vo výške 30 eur sa strháva po častiach zo mzdy. Letušky musia platiť aj za občerstvenie, ktoré si kúpia na palube lietadla, keď sú v službe. Ryanair im totiž v práci neposkytuje žiadne jedlo.

- Hodinová mzda jednej z prepustených letušiek činila 122 nórskych korún (cca 16 eur), za rok si zarobila 115 000 korún (15 100 eur). Príplatky za víkendy a sviatky v Ryanairi nepoznajú.

- Účasť na štrajkoch a demonštráciach súvisiacich s prácou prakticky znamená okamžité prepustenie.

- Práceneschopnosť ani iná absencia v práci sa neprepláca, bez ohľadu na to, aký má na ňu dotyčná letuška dôvod.

- Dvadsať dní, ktoré sú v rámci jedného roka vyhradené na dovolenku, si musia zamestnanci naplánovať dopredu, pričom Ryanair im môže naplánované voľno či dovolenku kedykoľvek zrušiť, ak potrebuje, aby pracovali.

- Ryanair si vyhradzuje právo nariadiť letuškám, aby si počas roka vzali neplatené voľno v trvaní najmenej štyroch týždňov. Deje sa tak najmä počas slabých sezón.

- Za rok odslúžia letušky aj značné množstvo takzvaných pohotovostných služieb, kedy síce nelietajú, ale musia byť pripravené na to, že ich zamestnávateľ môže kedykoľvek povolať do služby. V tom prípade sa musia na základni hlásiť do jednej hodiny. Tento čas Ryanair neprepláca.

Častokrát až priam otrocké pracovné podmienky nám potvrdila jedna letuška osobne. "Niekedy je to fakt na nevydržanie. Častokrát sa stáva, že niekto pri kontrolovaní výplatnej pásky zistí, že mu nesedia peniaze s odlietanými hodinami. To, čo hovorí O'Leary, sú klamstvá. Vôbec to v Ryanairi nie je také ružové, ako to prezentuje," potvrdila nám s tým, že hoci to ľudí hnevá, boja sa sťažovať, aby neprišli o prácu.

Írska nízkonákladovka už dlhší čas žne kritiku nielen za to, ako sa správa voči svojim zamestnancom, ale aj kvôli "inovatívnym" prvkom, ktoré pravidelne zaraďuje do svojich služieb. Nedávno sa napríklad hovorilo o tom, že chce spoplatniť toalety na palube svojich lietadiel alebo presadiť lietanie len s jedným pilotom.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu