Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Učitelia si môžu privyrobiť na projekte za 27 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Učitelia, ktorí si chcú privyrobiť, sa môžu zapojiť do tvorby podkladov pre digitálne vzdelávacie objekty pre národný projekt „Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety“.

Ústav informácií a prognóz školstva hľadá učiteľov, ktorí majú záujem o prácu na digitálnych vzdelávacích materiáloch pre základné a stredné školy. Na ich mzdy pôjde viac ako 8,6 milióna eur.

V rámci projektu digitálneho vzdelávania pre žiakov základných a stredných škôl za takmer 27 miliónov eur sa do prípravy materiálov môžu zapojiť všetci učitelia aktívne vykonávajúci pedagogickú činnosť. Minimálne 800 aktívnych učiteľov bude pracovať na tvorbe najmenej 12 800 digitálnych objektov. Učitelia dostanú 10 eur na hodinu.

"Podľa doterajších skúseností tvorba jedného digitálneho objektu trvá maximálne 50 hodín. Jeden učiteľ tak bude môcť počas takmer troch rokov odrobiť až 800 hodín," informovala manažérka publicity programu Katarína Stoláriková.

Záujemcovia o spoluprácu z radov učiteľov sa môžu prihlásiť cez jednoduchý online formulár na komunitnom portáli www.digitalnevzdelavanie.sk. Prioritne sa budú vytvárať digitálne objekty na témy zo Štátneho vzdelávacieho programu, ktoré nie sú digitalizované. Každý digitálny vzdelávací materiál bude posudzovaný Odbornou komisiou z hľadiska súladu so Štátnym vzdelávacím programom.

Projekt digitálneho vzdelávania za takmer 27 miliónov eur je financovaný hlavne z Európskeho sociálneho fondu, štátny rozpočet sa na tejto sume podieľa 15 percentami.

Všetky základné a stredné školy s výnimkou Bratislavského kraja dostanú do konca roku 2015 prístup k celkovo 42 800 digitálnym vzdelávacím objektom. Pôjde o približne 2- až 15-minútové digitálne vzdelávacie materiály z 11 vyučovacích predmetov pre všetky ročníky základných aj stredných škôl, ktoré budú môcť učitelia využívať pri svojich hodinách. Tieto materiály bude mať k dispozícii 543 560 žiakov. Každá škola dostane už tento rok interaktívnu tabuľu, notebook a ozvučenie do triedy. Tieto pomôcky na školách zostanú aj po skončení projektu. Okrem digitálnych objektov budú môcť školy využívať aj 30 typov pracovných zošitov.

Na výrobu 30 000 vzdelávacích materiálov ÚIPŠ vyhlási verejné obstarávanie tento rok a prvé digitálne materiály by sa mali dostať na školy koncom tohto roka alebo začiatkom roku 2014. Do prípravy ďalších 12 800 materiálov sa môžu zapojiť samotní učitelia základných a stredných škôl. Najskôr sa môžu pustiť do materiálov pre výučbu slovenčiny pre prvý stupeň základných škôl.

Projekt počíta s vytvorením digitálnych vzdelávacích materiálov z 11 predmetov - slovenský jazyka a literatúra, prírodoveda, matematika, chémia, fyzika, biológia, geografia, dejepis, anglický, nemecký a ruský jazyk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu