Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rezort školstva učiteľov opäť nahneval: Toto im na webe ministerstva chýba

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Učitelia, ktorí začali medzi zverejnenými zmluvami na stránkach ministerstva školstva hľadať nevýhodné nákupy, sa sťažujú, že na webe už nie sú kompletné faktúry z rokov 2011 a 2012.

Rezort v sekcii faktúry už zverejňuje len položky ako dodávateľ, číslo faktúry, suma či dátum zverejnenia. "Z toho sa nedá nič vyčítať. Bol to účelový ťah, aby nám sťažili prácu," povedal učiteľ z bratislavskej Spojenej školy Novohradská Vladimír Crmoman. Domnieva sa, že aj keď ministerstvu zákon neprikazuje zverejňovať celé zmluvy, staré stiahlo, aby učiteľom skomplikovalo pátranie po nevýhodných obchodoch v rezorte. To pedagógovia spustili pred niekoľkými týždňami, pretože chcú vláde ukázať, kde unikajú peniaze, ktoré mohli ísť do školstva. Poukázali tak už napríklad na nezrovnalosti pri údržbe vo vozovom parku ministerstva, nákup drahého pera či luxusného koňaku.

Ministerstvo odmieta tvrdenie, že by učiteľom chcelo skomplikovať kontrolu a hovorí, že ukážkovo dodržiava zákon. "Rezort školstva spustil nový systém zverejňovania faktúr a objednávok, ktorý spĺňa všetky náležitosti povinného zverejňovania informácií v zmysle súčasného znenia zákona o slobodnom prístupe k informáciám," povedal hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Hovorí, že v jeseni 2011 bol novelizovaný infozákon, v rámci ktorého išlo o technické úpravy parametrov zverejňovania zmlúv, objednávok a faktúr s tým, že už sa nemusia prácne skenovať dokumenty, ale je potrebné zverejňovanie piatich kľúčových informácií. "Keďže redakčný systém je v prevádzke ešte len tento týždeň, je možné, že pri niektorých položkách zatiaľ nie sú doplnené všetky požadované údaje. Na ministerstve sa na tom pracuje a bude to odstránené do štyroch týždňov," dodal Kaliňák.

Crmoman hovorí, že aj keď celé faktúry už nie sú na webe, v rámci infozákona si ich vyžiadajú priamo na podateľni ministerstva školstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu