Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tajomstvo dymu na konkláve prezradené: Vyrábal ho Slovák Pavol!

Pavol Benedik
Pavol Benedik (Zdroj: Foto: Mária Leitnerová/postoy.sk)

KOŠICE – Jediným Slovákom, ktorý sa zúčastnil konkláve a i keď nevolil, pálil hlasovacie lístky, bol rehoľník augustinián páter Pavol Benedik z Trebišova. Pomáhal i pri obliekaní nového pápeža a tak bol jedným z prvých, ktorý vedel kto sa ním stal.

Pavol Benedik pôsobí vo Vatikáne ako strážca apoštolských posvätných vecí. Laicky povedané - je pápežským sakristiánom. Spolu s ďalšími dvoma spolubratmi je zodpovedný za prípravu všetkých vecí, potrebných na slávenie sv. omše Svätým Otcom.

Patria medzi ne rúcha, alby, pálium, mitry, ale aj kalichy a všetko, čo je potrebné na dôstojný priebeh liturgie. Mnohé z týchto posvätných vecí majú stovky rokov, sú veľmi vzácne a používali ich aj predchádzajúci rímski biskupi. Páter Pavol Benedik ako pápežský sakristián bol v blízkosti pápeža Benedikta XVI. takmer každý deň. Zúčastnil sa aj na konkláve.

„Pre augustiniánov je to naozaj veľká a pozoruhodná vec, že môžeme vo Vatikáne ako rehoľa slúžiť pápežovi už od 14. storočia. Aj pre otca Pavla Benedika bola účasť na voľbe novej hlavy katolíckej cirkvi, hoci v úlohe sakristiána, iste nezabudnuteľná. V konkláve pálil hlasovacie lístky v piecke, vyrábal dym, potom v Sále plaču obliekal nového Svätého otca, teda ako jeden z prvých vedel, kto sa ním stal,“ hovorí páter Juraj Pigula z košickej komunity Rehole sv. Augustína na Slovensku a s úsmevom dodáva: „Keď sme každý deň sledovali dym zo Sixtínskej kaplnky, žartovali sme so spolubratmi v našom kláštore, že to chcelo Slováka, aby bol ten dym taký kvalitný.“

Augustiniáni, pôsobiaci vo Vatikáne, majú kľúče aj od všetkých troch pápežských kaplniek- Sixtínskej, Redemptoris Mater i Paulínskej. Starajú sa tiež o relikvie svätcov aj o dary, ktoré dostali pápeži počas svojich pontifikátov. Slovák páter Pavol Benedik je v službe pápežského sakristiána už siedmy rok a piaty rok predstaveným komunity. Narodil sa v Trebišove, po emigrácii do Talianska vyštudoval teológiu, stal sa kňazom a vstúpil do rehole augustiniánov. V roku 1995 stál pri zrode rehoľného spoločenstva sv. Augustína na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu