Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bitka v parlamente! Alojz Hlina sa vraj pochytil so smerákmi

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

Nezaradený poslanec Alojz Hlina napadol troch poslancov Smeru-SD. Tvrdí to sociálny demokrat Anton Martvoň, ktorý to videl. Hlina hovorí o sebaobrane. Martvoň odporúča dotknutým poslancom, aby iniciovali disciplinárne konanie.

      Celý incident sa odohral podľa Martvoňa vo štvrtok (14.3.) pred tajnou voľbou kandidátov na disciplinárnych sudcov. "Napadol ich za stenou. Bolo to fyzické napadnutie, niektorých poslancov pod krky, ďalších sotil dolu schodmi, jedného obúchal o stenu. Čiže tvrdý útok z jeho strany," popísal Martvoň, ktorý nechcel prezradiť mená napadnutých zákonodarcov.
      "V každom prípade to bolo nedôstojné," konštatoval. Hlina chce podľa neho zo seba robiť martýra, ale mimo kamier sa správa "ako krčmový hulvát". Sociálny demokrat sa nazdáva, že Hlina by mal byť za útok na poslancov minimálne disciplinárne potrestaný. Konanie voči nemu je však podľa Martvoňa v rukách napadnutých poslancov. "Mňa fyzicky nenapadol, oni si musia zvážiť, či podajú návrh na disciplinárne konanie. Ja by som im odporučil, aby ho dali," uviedol Martvoň.
      Hlina tvrdí, že neútočil. "V prvom rade existuje také niečo ako gentlemanský súboj. A keď niekto napadne zozadu za krk a v presile, tak hovorme o sebaobrane. Len som sa bránil," reagoval Hlina na tvrdenia o útoku na zákonodarcov. Na otázku, prečo na neho poslanci zaútočili a musel sa brániť, nepovedal. "Nechcem sa s nikým dostať do krížku," poznamenal.
      Potýčku poslancov by mohol riešiť mandátový a imunitný výbor. Jeho šéf Miroslav Číž (Smer-SD) pre TASR povedal, že začne konať, ak príde podnet. Výbor by mohol previnilcovi udeliť peňažnú sankciu. Číž zároveň pripomenul, že poslancov už nechráni trestnoprávna imunita. Dotknutí tak majú aj iné možnosti na riešenie situácie ako konanie vo výbore.
      Hlina pred voľbou kandidátov na disciplinárnych sudcov žiadal odloženie hlasovania a vypočutie nominantov. Podľa neho by poslanci nemali voliť niekoho, koho nepoznajú. Jeho návrh na vypočutie sa však nestretol v pléne s pochopením, a tak Hlina na znak nespokojnosti a odmietnutia takéhoto postupu búchal topánkou o stenu. Plánoval aj blokovať jeden zo vstupov do hlasovacej miestnosti. Zákonodarcov to však neodradilo a kandidátov zvolili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu