Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Číž chce na výbore hovoriť o správaní poslancov aj o rokovacom poriadku

Miroslav Číž
Miroslav Číž (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda Mandátového a imunitného výboru Národnej rady SR Miroslav Číž (Smer-SD) chce s poslancami hovoriť o správaní sa v rokovacej sále, ako aj o tom, či by vzhľadom na správanie niektorých poslancov nebola na mieste zmena rokovacieho poriadku.

"Chcem poznať názory poslancov aj z ostatných parlamentných strán," povedal Číž. Výbor má reagovať na správanie nezaradeného poslanca Alojza Hlinu. Ten mal nedávno napadnúť poslancov Smeru-SD pred tajnou voľbou kandidátov na disciplinárnych sudcov. V iný deň zas kričal v pléne, kritizoval predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) a napriek opakovaným výzvam, aby rečnil k téme (k novele o cestnej premávke, pozn. TASR) a neurážal, si nedal povedať. V kriku pokračoval aj po odňatí slova.

Podľa rokovacieho poriadku možno poslancovi odobrať slovo, ak ani po výzvach nereční k téme, ku ktorej sa prihlásil, a pokiaľ narúša poriadok v rokovacej sále, môže z nej byť aj vykázaný.

Číž chce otvoriť otázku, či také správanie, ako neraz predviedol Hlina, patrí do pléna. Podľa jeho názoru jednoznačne nie. "Ale sme demokrati a každý má právo na slobodný prejav," poznamenal s tým, že vo výbore mieni riešiť otázku primeraného správania poslancov. Rovnako sa chce zaoberať tým, či napríklad pri údajnom fyzickom napadnutí poslancov nedošlo minimálne k priestupku. Pokiaľ áno, čo s tým. Kolegov vo výbore sa chce tiež spýtať, či by nebola na mieste zmena rokovacieho poriadku. Výbor sa má zísť na najbližšej schôdzi parlamentu. Jej začiatok je určený na 14. mája.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu