Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kontrolóri našli mäso ohlodané potkanmi: Jahnátek chce zatvárať obchody!

Potravinárska kontrola Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Zobraziť galériu (6)
Potravinárska kontrola Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. (Zdroj: MPRVSR)

BRATISLAVA - Aktuálne kontroly obchodov a distribútorov s potravinami dopadli katastrofálne. Štátna veterinárna a potravinová správa oznámila, že začiatkom tohto roka zistila ešte horšie nedostatky ako počas minuloročných Vianoc.

"Keď im v apríli nájdeme také nedostatky, aké sme našli v januári a vo februári, takéto prevádzky budú zatvorené," reagoval vo štvrtok minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek na zverejnené výsledky kontrol v predajniach potravín. Ministerstvo pôdohospodárstva uviedlo, že inšpektori objavili skrytý tovar v znečistených prepravkách, alebo kuracie mäso ohlodané potkanmi. Podľa správy, ktorú ministerstvo zverejnilo, pohoreli v kontrolách takmer všetky kategórie obchodov. Nedostatky sa navyše našli v kompletnom distribučnom reťazci - od prvovýroby, cez baliarne a distribúciu, až po koncové predajne. Z hypermarketov podľa ministerstva najhoršie dopadlo reťazec CBA, nasledovalo Tesco a za ním Billa. Najlepšie dopadol Kaufland.

Potravinárska kontrola Štátnej veterinárnej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: MPRVSR)

Kontroly sa konali v januári a februári a v porovnaní s vianočným obdobím zaznamenali desaťpercentné zhoršenie disciplíny. Podľa ministerstva to čiastočne môže súvisieť aj s dopredajom prebytkov z vianočných zásob.

Minister Jahnátek avizoval, že od apríla bude štát voči predajcom postupovať oveľa prísnejšie. Novela zákona o potravinách totiž umožní udelenie pokuty až do piatich miliónov eur a taktiež uzavretie prevádzky.

Potravinárska kontrola Štátnej veterinárnej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: MPRVSR)

Kontrolám sa nevyhli ani prepravcovia potravín, tí od ministerstva vyryžovali 67 pokút. Z dodávateľských krajín najhoršie dopadlo Poľsko, za ním Maďarsko, potom Slovensko. Niekoľko zásielok obsahovalo potraviny po dátume spotreby. V jednej boli dve tony pokazeného mäsa z Poľska, zlikvidovali ho na Slovensku. Iné závadné zásielky kontrolóri vrátili do krajiny pôvodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu