Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Počasie stále kazí lyžovačku

Stredisko Jakubkova lúka v Starom Smokovci je niekoľko dní pred sviatkami bez snehu!
Stredisko Jakubkova lúka v Starom Smokovci je niekoľko dní pred sviatkami bez snehu!

VYSOKÉ TATRY/SPIŠ – Lyžovačka vo Vysokých Tatrách, ale aj v iných strediskách na Spiši je zatiaľ v nedohľadne! Len na Štrbskom Plese včera po dlhej dobe na chvíľu spustili snežné delá.

Teploty v horách stále nechcú klesnúť hlbšie pod nulu, čaká sa na dlhotrvajúce mrazy. Ak sa počasie čím skôr neumúdri, prevádzkovatelia sa boja najhoršieho... „Na spustenie snežných diel aspoň na polovičný výkon potrebujeme, aby teplota vzduchu bola aspoň mínus 5 stupňov Celzia a vlhkosť vzduchu 30 percent. Stále čakáme na suchý severný vietor. Keď príde, bude to dobré,“ povedal Ľubomír Cintula - šéf lyžiarskeho strediska v Litmanovej (okr. Stará Ľubovňa), kde po iné roky lyžovačka začínala už začiatkom decembra.

Do reči veľmi nebolo ani Ondrejovi Zoričákovi zo strediska v Lopušnej doline neďaleko Svitu. Tí už začali zasnežovať dvakrát, ale kvôli teplu sa všetok vyrobený sneh roztopil. „Spravíme všetko pre to, aby sa na Vianoce lyžovalo. Aj keď budeme musieť vysnežiť iba časť zjazdovky,“ uviedol O. Zoričák. Snežné delá včera po dlhej dobe spustili do činnosti na Štrbskom Plese, no pre vysoké teploty ich po pár hodinách opäť zastavili. „Nie sú to ideálne podmienky, zasnežujeme aspoň pár hodín. Dúfame, že počasie sa umúdri. Čo sa pamätám, cez Vianoce sa na Štrbskom Plese vždy lyžovalo,“ zaprognózoval technický riaditeľ 1. tatranskej Ján Gavalier.

Hromadné storná vianočných dovoleniek sa zatiaľ nekonajú. Tatranci sú však dennodenne bombardovaní telefonátmi, ako to vyzerá so snehom. „Pýtajú sa najmä jednodňoví dovolenkári zo susedného Poľska,“ informoval šéf združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý.

BUDE SA VÔBEC LYŽOVAŤ?!

Predpovede počasia na najbližšie dni pre lyžiarov nič dobré neveštia. Naopak, od stredy sa má začať dokonca otepľovať - denné teploty sa vyšplhajú na 3 až 8 stupňov a dlhodobejšie ochladenie meteorológovia nesľubujú. Pritom na dôkladné zasneženie svahov potrebujú v Tatrách až 3 týždne. Budú počas týchto vianočných sviatkov tatranské svahy bez snehu?
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu