Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Počasie si z lyžiarov robí žarty

Snežné delá pár týždňov pred vianočnými sviatkami zostali nevyužité.
Snežné delá pár týždňov pred vianočnými sviatkami zostali nevyužité.

VYSOKÉ TATRY/SPIŠ – Kedy už udrú poriadne mrazy?! Pýtajú sa zúfalí prevádzkovatelia lyžiarskych zariadení vo Vysokých Tatrách a na Spiši. Následkom rekordného tepla je totiž väčšina zjazdoviek pár týždňov pred Silvestrom stále bez snehu! Na svahu Interski na Štrbskom Plese (1 335 metrov n. m.) vinou plusových teplôt po 17 dňoch dokonca prerušili lyžovačku.

Neuveriteľné rekordné teploty spôsobili, že prevádzkovatelia nemôžu lyžiarske terény zasnežovať umelým snehom. Teploty totiž ani v noci neklesajú pod bod mrazu. Všetci v Tatrách sa modlia, aby konečne udreli poriadne mrazy. „Keď sme otvárali sezónu, tešili sme sa, ako rekordne skoro sme tohto roku začali lyžovať. No počasie nám prestalo priať! Aj cez deň, aj v noci je nezvyčajne teplo. Sneh sa na zjazdovke topí. V pondelok sme pustili zjazdovku iba dopoludnia, od utorka zrejme úplne prerušíme prevádzku,“ povedal Ján Gavalier z 1. tatranskej, ktorá prevádzkuje vleky na Štrbskom Plese.

Počasie v Tatrách posledné dni pripomína skorú jar. Včera dopoludnia tu namerali 6 stupňov Celzia, sneh na zjazdovke pripomínal kašu. V nižšie položených strediskách ešte so zasnežovaním ani nezačali. „Čakáme na mínusové teploty. Na to, aby sme vysnežili celú zjazdovku, potrebujeme 3 týždne. Aby sme to do Vianoc stihli, musí sa v najbližších dňoch ochladiť,“ uviedol Ondrej Zoričák, ktorý má pod palcom stredisko v Lopušnej doline neďaleko Svitu. Biť na poplach začnú, ak teplé počasie potrvá ešte dva týždne. „To už začne byť kritické! Som však optimista. Verím, že na Mikuláša už začneme zasnežovať,“ podotkol O. Zoričák.

Vyhliadky na najbližšie dni však nie sú ružové - podľa meteorológov má byť aj vo vyšších polohách stále teplo.

AKÉ BOLI TEPLOTY

Dátum Poprad Štrbské Pleso
22. 11. 7 3
23. 11. 8 4
24. 11. 9 6
25. 11. 12 8
27. 11. 10 7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu