Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hendikepovaní cestujú v bratislavskej MHD do leta zadarmo, potvrdili poslanci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Hendikepovaní ľudia budú môcť v hlavnom meste aj naďalej cestovať mestskou hromadnou dopravou zadarmo. Bratislavskí poslanci dnes schválili, že do konca júna sa pre nich nič nezmení. Integrovaný dopravný systém, ktorý začne v Bratislave a na Záhorí platiť od marca, má zjednotiť ceny lístkov a vozičkárom tak hrozilo, že ich o bezplatné cestovanie pripraví. Za lístok mali zaplatiť polovičnú cenu.

Mestskí poslanci schválili pravidlá integrovanej dopravy ešte minulý rok v decembri. Keď sa o zmene pre vozičkárov ľudia dozvedeli, začali spisovať petíciu a na mesto chodili pripomienky. Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) dnes pripustil, že preradenie z bezplatného cestovného na zľavnené odsúhlasili. "Vyskytujú sa tam rôzne pokusy o zneužitie, nejakú logiku to preradenie malo," konštatoval.

"Namiesto toho, aby ste vylúčili tých, ktorí preukazy ZŤP užívajú neoprávnene, ste potrestali všetkých," reagoval Ivo Nesrovnal, šéf najväčšieho mestského poslaneckého klubu SDKÚ-DS, Most-Híd. Primátor však podotkol, že za materiál zahlasoval aj on.

Nie všetci poslanci si však podľa Mariána Greksu (SaS) zmenu v materiáli všimli. "Som za to, aby títo ľudia, čo sú životom potrestaní, mali cestovanie zadarmo," zdôraznil. Námestník primátora Ján Budaj mal podobný názor. Podľa neho bolo ťažké sa v tabuľke zorientovať.

Zástupcovia všetkých zúčastnených strán na projekte Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) sa už pred niekoľkými dňami dohodli na tom, že do konca júna ostanú zľavy pre cestujúcich s preukazom ZŤP a ich sprievod nezmenené. Dnes rovnaký návrh schválili mestskí poslanci. Zároveň však požiadali primátora, aby s predstaviteľmi BID a samosprávnym krajom rokoval a vozičkári cestovali zadarmo aj po júni. "Predložíme vám na rozhodnutie najlepšiu možnosť," dodal Ftáčnik.

Cestujúci z hlavného mesta a Záhoria budú môcť od budúceho mesiaca na jeden predplatený lístok využiť autobus, vlak, trolejbus aj električku a vo vybraných lokalitách cestovať neobmedzene. Predplatený cestovný lístok bude platiť pre spoje Dopravného podniku Bratislava, Železničnej spoločnosti Slovensko a spoločnosti Slovak Lines.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu