Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slovensko pod bielou perinou: Zrútili sa už dve strechy a ešte nasneží!

Spadnutá strecha zimného štadióna v Starej ľubovni. Zobraziť galériu (5)
Spadnutá strecha zimného štadióna v Starej ľubovni. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Niektoré časti Slovenska sa na nedostatok snehu nemôžu ani zďaleka sťažovať. Nápor bielej periny však spôsobil pád už dvoch striech a zdá sa, že počasie sa v tomto smere ešte veľmi nechystá umúdriť. Aj dnes môže podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu napadnúť až 6 cm nových zrážok.

Večerné "prekvapenie" v Levoči

Na ulici Pri Likérke v Levoči, konkrétne v areáli bývalých Levočských strojární, sa včera podvečer zrútila strecha a stena jedného z neobývaných objektov. Poškodenú budovu následne prehľadali hasiči, aby sa uistili, či sa tam náhodou niekto nezranil. Nenašli však nikoho.

Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove informovali, že objekt prehľadali siedmi hasiči aj prostredníctvom termokamier. Asistovali im dvaja psovodi z Horskej záchrannej služby so služobnými psami. "Zásah sme ukončili o 20.15 h, nikoho sme nenašli, vraciame sa preto na základne," uviedol za hasičov Pavol Klabník.

Kolaps zimného štadióna v Starej Ľubovni

„Ráno nám ohlásili policajti, že sa prepadla strecha,“ uviedol v sobotu prednosta Mestského úradu v Starej Ľubovni Rudolf Žiak. Podľa neho strecha asi nevydržala nápor snehu. K pádu došlo pravdepodobne v noci. Mimoriadna udalosť sa zaobišla bez zranení, keďže objekt je stále mimo prevádzky a bol uzavretý. Na mieste nebol potrebný ani zásah staroľubovnianskych hasičov. O príčinách pádu strechy je podľa Žiaka predčasné hovoriť. „Budú sa na to musieť pozrieť odborníci,“ dodal Žiak.

Zimný štadión v Starej Ľubovni začali stavať ešte v 80-tych rokoch minulého storočia. Stavba však zostala stáť. V roku 2010 vláda Roberta Fica na výjazdovom zasadnutí v Starej Ľubovni schválila na dokončenie zimného štadióna milión eur. Za tieto peniaze mesto nakúpilo technológiu a zastrešilo zimný štadión. Doteraz však nebol v prevádzke, keďže chýbali ďalšie peniaze na jeho dokončenie.

Slovensko pod bielou perinou:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Slovensko pod bielou perinou:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Aké bude počasie?

SHMÚ na dnešný deň predpovedá premenlivú, prevažne veľkú oblačnosť a miestami slabé sneženie. Najvyššia denná teplota vystúpi na -3 až +2, na Orave, Liptove a na Spiši okolo -5 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m sa bude pohybovať okolo -10 stupňov. Ojedinele sa môžu tvoriť snehové jazyky a očakáva sa 0 až 6 cm nového snehu.

Minulý týždeň padli na Slovensku rekordy

Výdatné sneženie v stredu a vo štvrtok najviac pocítili v oblastiach Slovenského Rudohoria, na pomedzí Horehronia, Spiša a Nízkych Beskýd. Ako informoval SHMÚ, v Spišských Vlachoch za dva dni napadlo až 59 centimetrov snehu, čo znamenalo prekonanie vyše 50-ročného rekordu.

"Na bohatú snehovú nádielku zo začiatku februára 2013 si budú pamätať aj v Lome nad Rimavicou, kde napadlo 45 cm snehu, v Gánovciach (42 cm), ale aj v Podolínci (39 cm) a v Poprade, kde v priebehu dvoch dní snehová pokrývka narástla o 31 cm," uviedol klimatológ Pavol Faško.

Slovensko pod bielou perinou:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Slovensko pod bielou perinou:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu