Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pojednávanie o závale v bani Nováky: Odročené už po tretíkrát

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRIEVIDZA - Samosudca Pavol Bielik dnes na Okresnom súde v Prievidzi po tretíkrát odročil pojednávanie s obvinenými v kauze tragického prievalu v novembri 2006 v Bani Nováky, pri ktorom zahynuli štyria baníci. Dôvodom je choroba samosudcu. Termín ďalšieho pojednávania zatiaľ nie je vytýčený.

Ako uviedol dnes na súde samosudca, pojednávanie s obvinenými, ktoré malo pokračovať počas celého tohto týždňa, musí odročiť z dôvodu jeho zlého zdravotného stavu, no predpokladá, že pokračovať by malo v apríli.

Obvinení, štyria vedúci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza, Ing. Dalibor R., bývalý riaditeľ odboru meračstva a geológie a environmentálnych záťaží, Karol D., vedúci odboru riadenia výroby, RNDr. Jozef H., vedúci koordinátor výroby na úseku odboru merania a geológie a Ing. Stanislav V., samostatný hydrogeológ zo závodu Bane Nováky sa pre médiá odmietli vyjadriť.

"Nenachádzame slová. Prajeme skoré uzdravenie," vyjadrila sa na margo ďalšieho odročenia pojednávania vdova po baníkovi, ktorý zahynul pri tragickom prievale, Miroslava Ondrejková. Ako doplnila Ondrejková, vdovy čakajú na spravodlivosť už siedmy rok. "Nevzdávame to, ideme ďalej. Veríme, že spravodlivosť príde."

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. Jednu z nich, 321 metrov dlhú, dokonca prievalový materiál zavalil splna. Nesmierny tlak úplne zdemoloval dopravníky a ďalšie zariadenia. Napriek tomu, že porub bol v hĺbke približne 200 metrov, prieval sa nezvyčajne prejavil až na povrchu, valcovitým kráterom s priemerom 11 metrov a hĺbkou 31 metrov. To si dodnes mnohí odborníci nedokážu vysvetliť.

V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, z ktorých sa siedmim, aj za cenu rôznych zranení, podarilo uniknúť. Zostávajúci štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey (41), Milan Zrnek (43), Vladimír Ondrejka (32) a Pavol Papaj (41).

Vyšetrovanie komisií dospelo k záveru, že hlavnou príčinou prievalu boli nepriaznivé geologické faktory, pôsobiace v nadloží uhoľného sloja. V jednom prípade sa však zistilo aj porušenie zákona a desať ďalších banských predpisov spočívajúcich v nie správnom zhodnotení situácie riadiacich pracovníkov. Okrem iného neboli realizované dva plánované vrty v nadloží dobývaného poľa. Tieto porušenia podľa odborníkov ovplyvnili rozhodovací proces pri riešení krízovej situácie v postihnutom stenovom porube, avšak priamo neovplyvnili príčiny a priebeh prievalu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu