Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štvorica obžalovaných v prípade závalu v bani Nováky vinu necíti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRIEVIDZA – Na Okresnom súde v Prievidzi sa dnes začalo hlavné pojednávanie so štyrmi obžalovanými v prípade závalu v bani Nováky z roku 2006. Tragédia si vtedy vyžiadala život štyroch baníkov. Pojednávanie je vytýčené do piatka, počas piatich dní majú vypovedať obžalovaní, poškodení a asi 20 svedkov.

Podľa obžaloby štvorica mužov z nedbanlivosti zvýšila všeobecné nebezpečenstvo a spôsobila tak smrť štyroch osôb, zároveň porušila niekoľko právnych predpisov.

Na súde dnes vypovedajú obžalovaní, ani jeden zo štvorice vinu necíti. Podľa ich právnika Petra Filipa bola obžaloba podaná predčasne a nedôvodne. Som toho názoru, že výsledky dokazovania neboli dostatočné na to, aby bola podaná obžaloba na týchto štyroch obžalovaných,“ povedal. Zároveň sa odvolával na výsledky šetrenia Obvodného banského úradu v Prievidzi, podľa ktorého bolo príčinou tragédie viacero nepriaznivých geologických faktorov.

Karol D., Jozef H., Dalibor R. a Stanislav V. sú obvinení z prečinu všeobecného ohrozenia, hrozí im až desaťročné väzenie. Podľa Dalibora R., ktorý dnes ako prvý vypovedal pred súdom, prácu v bani komplikovala už 12 dní pred tragédiou voda. Jej prietok bol podľa neho asi 100 až 200 litrov, čo podľa jeho slov „nie je zásadný prítok pre prevádzku stenového porubu“.

Sám však priznal, že voda bola problémom pre prevádzku tejto časti bane. Sudca však pripomenul, že podľa spisu niektorí baníci mali s prácou v takomto prostredí problém, pretože s takýmto množstvom vody sa ešte nestretli.

Hlavné pojednávanie sa podarilo otvoriť po viacerých neúspešných pokusoch. Vytýčené už boli tri termíny hlavného pojednávania. Prvý museli odročiť pre kolaps jedného z obžalovaných, druhý pre infarkt obhajcu obžalovanej štvorice. Tretí raz ochorel samotný sudca. Na každé jedno vytýčené pojednávanie prišla aj štvorica vdov po mŕtvych baníkov.

Tragédia sa stala 16. novembra 2006. Mŕtvi baníci Pavol Papaj, Vladimír Ondrejka, Jozef Néčey a Milan Zrnek mali od 32 do 45 rokov, boli ženatí a mali deti. V čase závalu boli v bani aj ďalší ľudia, tým sa však podarilo ujsť. Po závale nasledovala záchranná akcia, avšak po 55 hodinách zhasla nádej, že by niekto zo štvorice mužov mohol prežiť. Ich telá hľadali ešte dlhé mesiace, preto o ich vyhlásení za mŕtvych musel rozhodnúť súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu