Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Polícia uzatvára cesty a znižuje rýchlosť: SHMÚ varuje pred silným vetrom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TRNAVA – Polícia upozorňuje, že na diaľnici D1, zo Zelenča na Voderady, smer Bratislava, je znížená rýchlosť na 80 km/h, na vozovke je pre nafúkanie 10-centimetrová vrstva snehu. Rýchlostná cesta R1 z Nitry do Trnavy, pri Bábe, je uzavretá pre nafúkaný sneh, poľadovicu a už päť dopravných nehôd. Polícia žiada vodičov, aby prispôsobili jazdu povahe vozovky a poveternostným podmienkam.

Na diaľnici D1 v smere Janovce – Poprad-Matejovce je znížená rýchlosť jazdy na 100 km/h a v niektorých úsekoch až na 80 km/h, z dôvodu vytvárania snehových jazykov.

V piatok polícia očakáva hustejšiu premávku, keďže najmä na víkend vyráža mnoho vodičov cez celé Slovensko za príbuznými. Polícia preto vyzýva vodičov, aby dbali na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami a znížili rýchlosť. Jazdu treba prispôsobiť stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam i svojim schopnostiam a zručnostiam.

Slovensko dnes potrápi silný vietor, môžu vznikať snehové jazyky a záveje, na východe Slovenska dokonca hrozí povodeň. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal niekoľko výstrah. Meteorologická výstraha druhého stupňa pred silným vetrom platí pre juhovýchod Slovenska až do večerných hodín. Meteorológovia tu očakávajú silný vietor, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 22 až 28 m/s.

Výstraha prvého stupňa platí pre Bratislavský, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj. Vietor tu môže dosiahnuť rýchlosť 17 až 22 m/s. Snehové jazyky a záveje sa môžu tvoriť na celom území Slovenska. Zvýšiť svoju pozornosť by preto podľa meteorológov mali najmä vodiči. SHMÚ naďalej upozorňuje aj na riziko povodne v okrese Michalovce. "Na tokoch je naďalej predpoklad mierneho vzostupu vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity z dotekania z ukrajinskej časti povodia," varuje SHMÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu