Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Oteplilo sa: Sneh sa topí, stúpajú hladiny riek

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vplyvom výrazného oteplenia, následného topenia sa snehu a dažďov zaznamenal za posledné dva-tri dni Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšenie hladín tokov na hornej Nitre, na prítokoch dolného Hrona, na Ipli a na väčšine tokov východného Slovenska.

Vyplýva to z tlačovej správy, ktorú poslal hovorca SHMÚ Ivan Garčár. "Dnes ráno sme zaznamenali prvý stupeň povodňovej aktivity v staniciach Koškovce na Laborci a v Stropkove na Ondave," uviedol hydrológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu Michal Hazlinger s tým, že dnes očakávajú dážď, ktorý bude postupne prechádzať do sneženia a môže napadnúť maximálne do 12 mm nového snehu.

Tieto zrážky môžu podľa jeho slov spôsobiť ďalšie stúpanie hladín riek v južnej polovici stredného Slovenska a tiež na východe krajiny. "Môže to znamenať ďalší stupeň povodňovej aktivity," dodal. V súvislosti s vysokými a naďalej aj stúpajúcimi hladinami riek vydal SHMÚ hydrologické výstrahy pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa.

Výstraha platí pre okresy Stropkov, Humenné a Michalovce predbežne do 18:00. "Výstrahu budeme priebežne aktualizovať na základe vývoja meteorologickej a hydrologickej situácie," uzavrel hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu