Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko chce Ukrajinu letecky strážiť: Kúpi vrtuľníky za 7 miliónov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra by malo v priebehu najbližších rokov vytvoriť vlastnú leteckú podporu pri kontrole schengenských hraníc. Na ochranu vzdušného priestoru na vonkajšej hranici by mali dozerať dva vrtuľníky, na ktorých nákup by sa malo v priebehu tohto a budúceho roku preinvestovať celkom sedem miliónov eur.

Vrtuľníky s výbavou pre denné a nočné monitorovanie by sa mali nakúpiť na základe odporúčaní schengenskej hodnotiacej správy pre Slovensko.

Investíciu dnes odobril vládny kabinet, ktorý sa zaoberal aktualizovaným znením Schengenského akčného plánu SR. Podľa neho má lepší dohľad na hranici s Ukrajinou zabezpečiť napríklad aj dobudovanie 4,5 km perimetrického kábla na južnom úseku štátnej hranice. Na tento účel bolo vyčlenených 358.000 eur, pričom má byť opatrenie dokončené už do konca júna tohto roku.

Aktualizovaný akčný plán tiež ráta s investíciou trištvrte milióna eur na nákup hardvéru, či viac ako 1,7 miliónom eur na údržbu národného schengenského informačného systému a na vývoj národného schengenského informačného systému druhej generácie.

Z materiálu, ktorým sa dnes vláda zaoberala tiež vyplýva, že v roku 2011 bolo z plánovaných výdavkov preinvestovaných zhruba osem miliónov eur. Bolo to o 185.000 eur menej, ako sa pôvodne predpokladalo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu