Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rumuni a Bulhari zostanú naďalej mimo schengenu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Rumunsko a Bulharsko sa súčasťou schengenského priestoru v najbližšom čase určite nestanú. Potvrdil to v stredu zdroj zo súčasného írskeho predsedníctva bloku.

O vstupe dvoch najmladších členov EÚ by sa malo hovoriť na štvrtkovom stretnutí ministrov vnútra a spravodlivosti členských štátov EÚ v Bruseli, no podľa zdroja nebude "žiadna voľba a nepadne ani žiadne rozhodnutie" o ich prijatí do zóny voľného pohybu osôb a tovaru. "Pre obavy viacerých krajín totiž nie je možné dosiahnuť konsenzus" všetkých 26 členských krajín schengenu, uviedol zdroj.

Potvrdili sa tak slová nemeckého ministra vnútra Hansa-Petera Friedricha, ktorý v nedeľu povedal, že Nemecko bude prípadný záujem Rumunska a Bulharska o vstup do schengenskej zóny vetovať. Podľa jeho slov v prípade, že obe krajiny budú na štvrtkovom stretnutí ministrov trvať na hlasovaní o ich prijatí do schengenu, Berlín to zablokuje. Dôvodom je "málo rázne konanie" voči korupcii.

Rumunsko vstúpilo do EÚ v roku 2007 spoločne s Bulharskom. Brusel a niektoré členské krajiny sú však stále nespokojné s ich bojom proti korupcii a organizovanému zločinu, čo spôsobuje už takmer dva roky trvajúci odklad prijatia do schengenského priestoru.

Ten vznikol na základe dohody lídrov piatich zakladajúcich krajín, ktorí ju podpísali v roku 1985 v luxemburskom meste Schengen. Jej súčasťou je dnes 26 krajín a viac ako 400 miliónov obyvateľov. Okrem Bulharska a Rumunska nie je spomedzi krajín EÚ jej členom ani Cyprus, výnimku požívajú Británia a Írsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu