Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čentéš to tak nenechá: Tvrdý boj za svoje práva na európskych súdoch!

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ak neúspešný kandidát na post šéfa generálnej prokuratúry (GP) Jozef Čentéš neuspeje v boji za svoje práva na Ústavnom súde (ÚS) SR, je pripravený obrátiť sa na európske inštitúcie. Vyhlásil to dnes v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

"Využijem všetky právne prostriedky, ktoré mi umožňuje slovenský právny poriadok, ako aj európske právo, aby som sa domohol práv, ktoré podľa môjho názoru neboli rešpektované," reagoval dnes Čentéš v diskusii na otázku, či sa v prípade neúspechu na ÚS SR obráti na európske inštitúcie, napríklad na Európsky súd pre ľudské práva.

Po tom, ako sa prezident SR Ivan Gašparovič rozhodol nevymenovať Čentéša za generálneho prokurátora, obrátil sa neúspešný kandidát na ÚS. Dôvody, ktoré hlava štátu použila, podľa Čentéša totiž nezodpovedajú kritériám vymedzeným v uznesení pléna ÚS. "Navrhujem, aby ÚS konštatoval porušenie môjho práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám, aby zrušil rozhodnutie prezidenta SR, a aby skonštatoval porušenie môjho základného práva na zachovanie ľudskej dôstojnosti, osobnej cti a dobrej povesti," podčiarkol Čentéš.

Súd tiež požiadal o vydanie dočasného opatrenia, na základe ktorého by parlament nemohol voliť nového generálneho prokurátora, kým o Čentéšovej sťažnosti nerozhodne ÚS.

Poslanec za KDH a ústavný právnik Radoslav Procházka si myslí, že ÚS vyhovie návrhu na predbežné opatrenie a pozastaví voľbu v NR SR. "Myslím si, že to ÚS urobí, pretože to urobil v analogickej situácii niekoľko mesiacov dozadu, keď dal sťažnosť doktor Trnka," domnieva sa Procházka. Dodal, že ak ÚS bude vychádzať zo svojej doterajšej judikatúry, Čentéšova sťažnosť by mala byť úspešná.

Podľa Róberta Madeja zo Smeru bude strana rešpektovať prípadné predbežné opatrenie súdu. Na druhej strane vyhlásil, že ÚS môže trvať rozhodovanie o Čentéšovej sťažnosti aj dva-tri roky, pričom funkcia generálneho prokurátora by mala byť obsadená čo najskôr. "Predbežné opatrenia treba rešpektovať, ale v súčasnom stave nič nebráni tomu, aby sa voľba uskutočnila," zdôraznil Madej.

Procházkovi sa nepozdáva iniciatíva niektorých opozičných strán, ktoré chcú prezidenta Ivana Gašparoviča obžalovať v parlamente. "Táto situácia je vážnejšia a Slovensko si zaslúži a potrebuje dôstojnejšiu a výkonnejšiu hlavu štátu, akú dnes má, ale nemyslím, že by to malo byť cez právnické manévre a krátkodyché heslá. Malo by to byť v priamom, otvorenom volebnom súboji," vyhlásil Procházka.

Ak chce pravica a tí, ktorí sú jej ochotní dať mandát, iného prezidenta ako Ivan Gašparovič alebo niekto "jeho fajty", musí si ho podľa poslanca zvoliť vo voľbách. Dodal, že súčasná hlava štátu prestáva stíhať svoju funkciu. "Keď sa pán prezident chopí mikrofónu, tak majú humoristi na týždeň postarané o materiál. Keď ide do zahraničia, tŕpne diplomacia, čo bude musieť zahladzovať," domnieva sa poslanec. V relácii tiež vyhlásil, že spôsob voľby GP bývalou koalíciou bol čiernou hodinou jej vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu