Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Čani otvoria zimný štadión: Stál vyše milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ČAŇA – Zimný krytý štadión kanadského typu slávnostne otvoria dnes podvečer v obci Čaňa v okrese Košice – okolie. Jeho ľadová plocha s rozmermi 56 x 26 m, časomiera, trestné lavice a striedačky spĺňajú parametre pre väčšinu hokejových súťaží.

Ako informoval starosta Čane Michal Rečka, obec začala s výstavbou štadióna v októbri 2010 po tom, čo im vláda Róberta Fica poskytla dotáciu 600 000 eur, ktoré použili na stavbu haly a technického zariadenia ľadovej plochy. Ďalších 285 000 eur investovala obec a 135 000 eur poskytol spoluinvestor a budúci prevádzkovateľ spoločnosť EMPE Plus, s.r.o.

Čaňa je najväčšia obec v okrese Košice - okolie, ktorá sa nachádza 15 kilometrov juhovýchodne od Košíc. Má vyše 5 380 obyvateľov a rozlohu 1 156 ha. V októbri tohto roku našla na zimnom štadióne v Čani zázemie Hokejová akadémia Igora Libu, ktorá má už okolo 90 zverencov od 6 do 15 rokov. Bývalý majster sveta v hokeji z roku 1985 sa momentálne na ľade venuje tým najmladším. „Ľadová plocha v Čani má ideálne podmienky na tréning a je to veľmi zaujímavá lokalita, keďže v okolí je veľa spádových dedín. Chcel som vytvoriť priestor aj pre deti, pre ktoré je dochádzať za športom do mesta jednoducho nad ich možnosti. Som rád, že medzi deťmi je o hokej čím ďalej väčší záujem a keďže Čaňa má výborné podmienky na šport, uvažujeme v lete organizovať športové kempy,“ povedal Igor Liba. Okrem hokejovej omladiny budú môcť zimný štadión využiť i nádejní krasokorčuliari, rôzne hokejové kluby či verejnosť.

„Otvorenie zimného štadióna v Čani je veľká udalosť a dobrá správa pre celý región. Od prvotného nápadu prešli necelé tri roky a dnes už na ňom korčuľujú malí hokejisti. Od septembra budúceho roka plánujeme v našej základnej škole zriadiť hokejovú prípravku a triedy zamerané na hokej a krasokorčuľovanie. Chceme, aby aj žiaci základných škôl okolitých obcí mali možnosť využívať v rámci vyučovania našu ľadovú plochu,“ povedal starosta obce Michal Rečka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu