Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kresťania na Slovensku i vo svete oslávia 1. decembra prvú adventnú nedeľu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Katolíci, evanjelici a veriaci ďalších kresťanských cirkví oslávia 1. decembra prvú adventnú nedeľu. Začne sa pre nich obdobie duchovnej prípravy na slávenie Vianoc -sviatkov Narodenia Pána, a súčasne je 1. december aj začiatkom nového cirkevného roka. Pri tejto príležitosti budú v katolíckych kostoloch čítať pastiersky list biskupov.

Adventné obdobie je však nielen prípravou na Vianoce, ale aj pripomenutím historického obdobia očakávania Mesiáša, upozorňuje na druhý príchod Ježiša Krista pri zavŕšení dejín ľudstva.

V tomto čase sa vyžaduje od veriacich naplno žiť evanjelium, snažiť sa žiť podľa Božích prikázaní a v neposlednom rade otvárať srdcia pre blížnych a pomáhať tým, ktorí sú na pomoc odkázaní. V katolíckej cirkvi sa na prvú adventnú nedeľu obvykle koná jesenná zbierka na charitu.

V minulosti sa v čase adventu v katolíckych kostoloch intenzívne slávili roráty, čiže sväté omše pred svitaním. Naznačovalo sa tak žalostné postavenie ľudstva, ktoré kráča v tmách, kým mu narodenie Krista neprinieslo svetlo Božieho zjavenia, ako aj nádej na vykúpenie.

Aj v Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku sa v nedeľu 1. decembra začína advent a nový cirkevný rok. V tomto čase sa v mnohých kresťanských kostoloch konajú adventné koncerty a modlitbové stretnutia. Napríklad, vo Veľkom evanjelickom kostole na Panenskej ulici v Bratislave sa v nedeľu večer uskutoční koncert, počas ktorého odznejú skladby Johanna Sebastiana Bacha a Johanna Schelleho.

Symbolom obdobia duchovnej prípravy na Vianoce je v katolíckej i evanjelickej cirkvi adventný veniec so štyrmi sviečkami. Svetlo zažatých sviec adventného venca, ktoré sa zapaľujú počas adventných nedieľ, naznačuje prichádzajúceho Krista, rozptyľujúceho temnotu a strach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu