Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na farme v Staškovciach začali očkovať kravy proti antraxu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PREŠOV/STAŠKOVCE – V Staškovciach v okrese Stropkov, kde v priebehu novembra uhynuli štyri kravy na sneť slezinnú - Bacillus anthracis (zvierací antrax), vykonali dnes vakcináciu hovädzieho dobytka u jedného z dvoch postihnutých stád. Ide o chov s počtom 150 kusov dobytka, u ktorého uplynula stanovená desaťdňová lehota od začiatku podávania antibiotík.

V tomto chove uhynuli tri kravy na antrax. Na tom istom hospodárskom dvore je ustajnené aj druhé stádo, v ktorom uhynula na antrax posledná zo štvorice nakazených krava. V tomto chove je 123 kusov dobytka a s ich očkovaním začnú v stredu, kedy uplynie požadovanú lehota od začatia podávania antibiotík. Dnes to povedal veterinárny lekár z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Svidníku Michal Zozuľák.

Veterinári očkujú dobytok vakcínou antravax. Po jej podaní začne plynúť trojtýždňová lehota dokedy na mali kravy získať imunitu voči baktériám antraxu. „Po tejto dobe sa vykoná dôsledná mechanická očista a záverečná dezinfekcia a vyhlásime ohnisko za zaniknuté,“ uviedol Zozuľák. Veterinári rátajú s tým, že 11. až 12. decembra by mohli na hospodárskom dvore zrušiť karanténu.

Na hospodársky dvor platí naďalej prísny zákaz vstupu nepovolaným osobám. Podľa Zozuľáka, zvieratá sú klinicky zdravé. K žiadnemu ďalšiemu uhynutiu dobytka nedošlo. Ak by tomu tak nebolo, nemohli by dnes začať s očkovaním kráv. Veterinári odhadujú, že zvieratá sa mohli infikovať na tzv. mrchoviskách, kde v minulosti zahrabávali uhynuté zvieratá.

Zvierací antrax bol na severovýchode Slovenska potvrdený aj v roku 2010 v okolí Giraltoviec v katastroch obcí Soboš, Štefurov a Okrúhle. Zvieratá vtedy uhynuli v inej lokalite, ktorá s touto nemá nič spoločné. Vtedy veterinári dávali do súvisu objavenie antraxu s intenzívnym dažďom a záplavami, ktoré mali dopomôcť k vyplaveniu baktérií na pastviská. Teraz je počasie odlišné a nákaza sa objavila v inom ročnom období, čo je aj pre skúseného veterinára, akým je Zozuľák, novou skúsenosťou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu