Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MS: Ak vláda háji záujmy Harabina, Žitňanská obhajovala teroristu

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Ak vláda v konaní pred Európskym súdom pred ľudské práva (ESĽP) háji záujmy Štefana Harabina, ako to tvrdí poslankyňa Národnej rady SR Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), bývalá ministerka spravodlivosti potom podporila žiadosť vyplatiť peniaze Mustafovi Labsimu, mužovi odsúdenému za účasť na terorizme.

Tvrdí to ministerstvo spravodlivosti v reakcii na vyhlásenia Žitňanskej, že vláda doručila ESĽP v Štrasburgu stanovisko, ktoré nahráva pozícii Harabina v jeho spore so Slovenskom. Ten sa týka rozhodnutia Ústavného súdu SR, ktorý potvrdil disciplinárny trest zníženie platu o 70 percent za jeden rok pre Harabina za to, že nechcel počas minulej vlády pustiť na najvyšší súd kontrolu z ministerstva financií.

"Považujem za absurdné, že vláda požiadala štrasburský súd, aby Harabinovi v súvislosti s nemajetkovou ujmou priznal náhradu," uviedla ešte minulý týždeň poslankyňa Žitňanská. Rezort spravodlivosti však tvrdí, že vláda nenavrhuje, aby bola Harabinovi priznaná náhrada nemajetkovej ujmy.

"Pravdou je iba to, že pre prípad, ak by súd predsa len skonštatoval porušenie sťažovateľových práv, vláda SR bola povinná vyjadriť sa k náhrade nemajetkovej ujmy. Ide o úplne štandardný postup, aký v množstve prípadov celkom správne odobrila aj bývalá ministerka Lucia Žitňanská," tvrdí hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková. Minulá vláda podľa nej rovnako žiadala súd v konaní Labsi proti SR, aby priznal sťažovateľovi odškodnenie z titulu nemajetkovej ujmy.

"Navyše v tom čase bola štátnou tajomníčkou advokátka, ktorá v minulosti zastupovala pána Labsiho pred slovenskými súdmi. Nominantka SDKÚ-DS tak zneužila konanie pred ESĽP, aby podporila bývalého klienta štátnej tajomníčky za SDKÚ-DS," hovorí Zlatohlávková s tým, že aj takéto tvrdenia sú zavádzajúce, absurdné a založené na účelovom vytrhávaní viet z kontextu.

"Nie sú však o nič viac zavádzajúce a absurdné ako tvrdenia poslankyne Žitňanskej o tom, že Ministerstvo spravodlivosti SR, respektíve zástupkyňa vlády SR pred ESĽP háji pred týmto súdom záujmy pána Harabina," uzavrela.

Podľa Žitňanskej ak vláda spochybňuje rozhodnutie Ústavného súdu SR voči Štefanovi Harabinovi, potom by mala s Harabinom uzavrieť zmier. "Len potom by museli ministri hlasovať otvorene za to, že sú pripravení vrátiť mu 70 percent platu za jeden rok plus nemajetkovú ujmu," povedala minulý týždeň poslankyňa.

Druhé vysvetlenie vidí v tom, že kabinet nevie, čo robí zástupkyňa Slovenska pred štrasburským súdom. Podľa Žitňanskej však minister spravodlivosti Tomáš Borec musel vedieť, aké stanovisko za vládu z ministerstva do Štrasburgu odchádza. "Ak si chce premiér zachovať vlastnú tvár, tak by mal odvolať ministra spravodlivosti," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu