Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Podvodný predaj áut: SMER stopol špekulatívne obchody s autami z exekúcie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak sa pri kúpe auta chcete vyhnúť nepríjemnostiam, mali by ste si overiť, či náhodou nie je zablokované exekútorom. Zákonodarcovia vládneho Smeru-SD v právnej norme navrhli, aby si túto informáciu kupujúci mohli zistiť z evidencie vozidiel. Od 1. januára 2013 roka si tak každý bude môcť zistiť, či na kupované auto nie je uvalená exekúcia.

Podvodov pri predaji ojazdených áut by od nového roku mohlo byť menej. Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o cestnej premávke, ktorá hovorí aj o tom, že kupujúci môže získať z evidencie vozidiel informáciu, či na kupovaný automobil nie je uvalená exekúcia.
     
V súčasnosti sú tieto informácie dostupné len vybraným inštitúciám. Podľa poslancov Smeru-SD, ktorý legislatívne zmeny vypracovali, v súčasnej dobe s narastajúcim počtom exekučných konaní, narastá aj počet prípadov, keď dôjde k uzavretiu kúpnej zmluvy o prevode vlastníckeho práva k ojazdenému motorovému vozidlu, na ktoré bola nariadená blokácia súdnym exekútorom. "Dochádza tak k poškodzovaniu práv a právom chránených záujmov kupujúcich takýchto motorových vozidiel," zdôvodňovali nevyhnutnosť zmeny poslanci.

Internetovú evidenciu vozidiel začal pred rokom využívať Slovenská komora exekútorov, ale široká verejnosť sa k informácii o exekučnej blokácii dostala len u tých vozidiel, ktoré boli na kontrole originality. Výsledok overenia je súčasťou odborného posudku a je zverejnený na www.ko.sk.

Podvodný predaj áut: SMER
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Doteraz sa stávalo, že po zablokovaní auta v evidencii vozidiel exekútorom, aby ho nebolo možné preregistrovať, majiteľ auto narýchlo pred prepisom predal. Mnohí kupujúci až na dopravnom inšpektoráte zistili, že naleteli, lebo stav vozidla v evidencii si nemali ako overiť. Čoraz častejšie sa vyskytli aj prípady, keď síce k prepisu došlo, ale auto s odstupom času aj tak exekútor zabavil. Bolo to spôsobené tým, že exekučné prírazy boli doručované policajtom v papierovej forme a až potom zaznamenané do evidencie vozidiel. Práve toto oneskorenie využívali podvodníci na to, aby čo najrýchlejšie speňažili auto spadajúce pod exekúciu. Kupujúci tak prišli nielen o auto, ale aj o peniaze, za ktoré ho kúpili.

"Schválená novela má za cieľ zabrániť špekulatívnym prevodom vozidiel, pri ktorých sa vlastníci vozidiel snažia poškodiť svojho veriteľa v exekúcii a pri výkone rozhodnutia a v konečnom dôsledku poškodia aj tretiu osobu - kupujúceho," argumentujú predkladatelia Renáta Zmajkovičová, Marián Kovačócy a Ivan Varga.

Podvodný predaj áut: SMER
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

V súčasnosti sú verejne prístupné napríklad informácie evidované v katastri nehnuteľností a taktiež údaje evidované v Notárskom centrálnom registri záložných práv, ktorých sprístupnenie pomáha k zvyšovaniu právnej istoty v zmluvných a iných právnych vzťahoch. Neexistuje však verejne prístupná evidencia exekučných konaní, kde by si mohol subjekt, ktorý chce vstúpiť do zmluvného vzťahu s vlastníkom vozidla, preveriť zmluvného partnera a právnu bezchybnosť vozidla, preto sa tento subjekt musí spoľahnúť na vierohodnosť informácií, ktoré mu poskytne vlastník.

Zákon o cestnej premávke totiž umožňuje každému v požadovanom rozsahu poskytnúť písomnú informáciu o údajoch, ktoré sa o ňom uchovávajú v evidencii vozidiel. Iným osobám však zákon umožňuje poskytnúť informácie len o mene, priezvisku a pobyte alebo o názve a sídle držiteľa vozidla alebo vlastníka vozidla a to za podmienky, že s tým osoba, ktorej sa informácia týka, vysloví súhlas.

Od januára by už právo na informáciu o prípadnom exekučnom konaní mal mať každý, a to aj bez súhlasu osoby, ktorej sa informácia týka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu