Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poliačik: Súčasný autorský zákon nezodpovedá dobe, v ktorej žijeme

Martin Poliačik
Martin Poliačik

BRATISLAVA - Súčasný autorský zákon nezodpovedá dobe, v ktorej žijeme. Nezohľadňuje napríklad šírenie diel cez internet. Opoziční poslanci by to chceli zmeniť. Podľa liberála Martina Poliačika by si mal autor diela určovať, akým spôsobom sa bude narábať s jeho dielom. Navrhované zmeny z dielne opozície by mohli vraj pomôcť aj učiteľom, ktorí stále bojujú s tým, že nemajú reformné učebnice.

Podľa Poliačika by bolo dobré, keby sa vytvorili akési virtuálne osnovy, teda program, do ktorého by jednotliví učitelia nahrávali svoje pripravené materiály, prednášky z hodiny. "A nový učiteľ by si z týchto akoby virtuálnych osnov vytiahol prednášky kolegov z celého Slovenska a na základe toho by mohol skvalitňovať svoje hodiny," vysvetlil v rozprave k novele autorského zákona Poliačik.

Poznamenal, že v súčasnosti to ale kvôli autorskému zákonu nie je možné, hoci by to pomohlo pri riešení chýbajúcich reformných učebníc. "Dnes to brzdí autorský zákon, lebo každý učiteľ, ktorý by nahral svoj obsah do takéhoto programu, by opäť musel podľa súčasného zákona mať samostatnú zmluvu s každým iným učiteľom, ktorý by chcel jeho obsah použiť," objasnil Poliačik. Zmeny v autorskom zákone z dielne opozície by to vraj mohli vyriešiť.

Poliačik podotkol, že je veľa ľudí, ktorí už dlho čakajú na to, aby mohli sami určovať, ako má byť zaobchádzané s ich dielom. Opozičný poslanec nemá nič proti tomu, aby autori boli chránení pred kradnutím ich diel. "Ale ak autor sám dáva svoje dielo celému svetu, nech si s ním robí, čo chce, alebo si želá, nech sa šíri, ale s uvedením autora, má to byť on, kto zadefinuje, akým spôsobom bude narábané s jeho dielom a nikto iný," vyhlásil.

Poukázal na to, že je veľa šikovných programátorov, ktorí dokážu vytvoriť moduly a tie by chceli zadarmo sprístupniť na internete. Autorský zákon to však komplikuje. "Musel by uzavrieť zmluvu s každým, kto si chce tento modul nainštalovať do svojho počítača," uviedol Poliačik. Poslanec volá po tom, aby sa autorský zákon prispôsobil súčasnosti. "Akceptujme to, že žijeme v 21. storočí," uzavrel.

Malá novela autorského zákona má zabrániť tomu, aby v budúcnosti vznikali podobné kauzy, ako to bolo v prípade sporu obce Pohorelá a SOZA. Navrhnutá novela upravuje paragraf, ktorý hovorí o oznamovacej povinnosti usporiadateľa verejného kultúrneho podujatia vo vzťahu k organizácii kolektívnej správy. O novele rozhodne parlament v pondelkovom hlasovaní (29.10.). Ministerstvo kultúry počíta popri malej novele aj s prípravou celkom nového autorského zákona.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu