Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vtáctvo a rastliny ropná škrvna na Dunaji pravdepodobne nezasiahla

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vodné vtáctvo ani rastliny na brehu Dunaja pravdepodobne neboli zasiahnuté ropnou škvrnou, ktorú momentálne hasiči odstraňujú. Pre TASR to povedal inšpektor Slovenskej inšpekcie životného prostredia Jozef Lanc. Dôvodom je podľa neho najmä nízka hladina rieky.

"Zatiaľ hlásenie z Gabčíkova nemáme, že by tam niečo prišlo. Rýchlosť vody v hlavnom koryte je tak veľká, že to malé množstvo, ktoré sa tam dostane, sa rozbije," povedal Lenc. Na hladine sa nachádza asi dvojkilometrová škvrna, pravdepodobne nafty, približne na úrovni Čunova. Podľa Lenca ju dnes ráno nahlásili ľudia, ktorí majú na Dunaji hausbóty. Inšpekcia životného prostredia zisťuje, ktoré lode sa v noci plavili proti toku rieky, teda z ktorej by mohli ropné látky uniknúť. Presné množstvo zatiaľ nepozná.

Na miesto bolo vyslaných 20 hasičov, sedem kusov hasičskej techniky a dva člny. Urobili opatrenia na zabránenie rozšírenia ropného znečistenia do riečnej sústavy a vtoku do Mošonského Dunaja. Osadené boli dve norné steny na zachytenie ropných látok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu