Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Maďarsku sa v slovenčine vzdeláva 3600 slovenských detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Najviac slovenských detí žijúcich v zahraničí sa v rodnom jazyku vzdeláva na základných školách v Maďarsku, je ich 3600, nasleduje 3062 detí v Srbsku, 494 v Rumunsku a 153 detí v Poľsku.

Ako ďalej informoval hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák, vyplýva to zo Správy o stave vzdelávania Slovákov žijúcich v zahraničí a o postavení slovakistiky na univerzitných pracoviskách, kde pôsobia vyslaní lektori slovenského jazyka a literatúry. Deti našich krajanov sa teda vzdelávajú v Srbsku, Chorvátsku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Ukrajine v slovenských národnostných školách resp. v školách s výučbou slovenského jazyka.

"Aj keď záujem o vzdelávanie v slovenskom jazyku prejavujú krajania i v ďalších európskych štátoch, väčšinou sa realizuje na princípe dobrovoľnosti vo víkendových školách, jazykových krúžkoch či prostredníctvom krajanských organizácií," uviedol minister školstva Dušan Čaplovič a dodal, že ide o také destinácie, ktoré boli pred rokom 1989 cieľom emigračnej vlny - USA, Argentína, Kanada, Austrália, ale aj krajiny, kam po roku 1989 odišiel vyšší počet Slovákov za prácou - Írsko, Veľká Británia, Nemecko, Rakúsko. Podľa jeho slov rezort školstva v záujme zachovania kultúrnej identity slovenskej menšiny žijúcej v zahraničí podporuje výučbu slovenského jazyka aj vysielaním učiteľov na základné a stredné školy, a to na základe medzinárodných bilaterálnych dohôd medzi ministerstvami oboch krajín.

V školskom roku 2011/2012 pôsobilo na týchto školách 12 učiteľov slovenského jazyka, konkrétne v Maďarsku štyria, v Rumunsku dvaja, na Ukrajine piati a vo Francúzsku jeden. Správa o stave vzdelávania Slovákov žijúcich v zahraničí a o postavení slovakistiky na univerzitných pracoviskách podľa Kaliňáka informuje aj o výučbe slovenského jazyka na vysokých školách v zahraničí a lektorátoch slovenského jazyka a kultúry, na ktorých pôsobia pedagógovia vysielaní a financovaní rezortom školstva.

"V akademickom roku 2011/2012 prednášalo na univerzitách a inštitútoch v zahraničí celkom 23 lektorov slovenského jazyka a kultúry v 15-tich krajinách sveta," priblížil hovorca rezortu školstva s dodatkom, že Slovenčina sa na jednotlivých univerzitách v zahraničí študuje v rámci slovakistiky, ako odborové štúdium alebo ako cudzí jazyk, ale aj v rámci interdisciplinárnych štúdií – slavistika. Najdlhšiu tradíciu výučby slovakistiky, vyše 60-ročnú, má univerzita v Segedíne, Bukurešti, Ľubľane a v Budapešti.

"Celkový počet študentov študujúcich slovenčinu v zahraničí v rôznych formách, úrovniach a stupňoch je 1191," uzavrel hovorca ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Michal Kaliňák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu