Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Maďarské médiá ostro kritizujú EÚ za jej verdikt v kauze súdneho sporu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Súdny dvor EÚ v Luxemburgu v utorok rozhodol, že Slovenská republika právom zabránila vtedajšiemu prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi, aby sa zúčastnil 21. augusta 2009 v Komárne osláv odhalenia sochy sv. Štefana.

Napísal to dnes maďarský pravicový denník Magyar Nemzet, ktorý v komentári ostro kritizuje Európsku komisiu za jej postoj k Maďarsku.

Verdikt podľa denníka odzrkadľuje postoj Európskej komisie. Právny zástupca tej istej komisie, ktorá tvrdí, že hlava maďarského štátu nemá čo odhaľovať sochu sv. Štefana na druhej strane Dunaja, 20. septembra požiadal petičný výbor Európskeho parlamentu, aby nezaradil do programu rokovania otázku Benešových dekrétov, pretože tie pochádzajú z obdobia pred vznikom Európskej únie a sú teda historickými dokumentmi.

Napriek tomu, že Benešove dekréty sú nezlučiteľné s Chartou základných práv EÚ, slovenský parlament v roku 2007 potvrdil nedotknuteľnosť týchto "historických dokumentov", píšu maďarské noviny. Podľa EÚ - ktorá v týchto dňoch dostala Nobelovu cenu - teda prezident nemá čo prekračovať schengenskú hranicu kvôli odhaleniu sochy. V únii, ktorá je z pohľadu Osla plná pokoja a mieru, je však úplne v poriadku, ak niekoľkostotisícová maďarská menšina na Slovensku je ešte aj dnes označovaná za "kolektívne vinnú", jej práva nie sú ošetrené, nemôže žiadať o odškodnenie a – nezávisle na Benešových dekrétoch – nemôže so svojím lekárom hovoriť v materinskom jazyku, prípadne za použitie tohto jazyka hrozí príslušníkovi maďarskej minority pokuta, poznamenáva denník.

Komisia – podľa jej tvrdenia – samozrejme nebola predpojatá voči Maďarsku. Ani voči Francúzsku. EK nedala o sebe vedieť ani koncom septembra, keď v Marseille podpálili rómsku osadu – zrejme v duchu charty základných práv, pozastavuje sa Magyar Nemzet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu